Споразумението за „Брекзит“, което британските депутати отхвърлиха снощи с огромно мнозинство, прилича на песента „Хотел Калифорния“ - „можеш да се отпишеш, когато поискаш, но никога не можеш да си тръгнеш“ (you can checkout any time you like, but you can never leave).

Така със заключителната строфа от легендарния хит на „Ийгълс“ британският евродепутат консерватор Сайед Камал обясни резултатите от вота в Лондон. Това стана при дебатите по повод гласуването в Европарламента в Страсбург.

Според него има огромно разминаване в представите за ЕС от двете страни на Ламанша.

„Британското общество вижда ЕС като нещо, което не е за интеграцията. Политиката зависи от обществените представи. Казват ни, че е важно да има споразумение, но също, че е важно то да спре и останалите държави членки да не напуснат ЕС“, изтъкна Камал.

Той посочи и притесненията на мнозина, че евентуална предпазна клауза за Ирландия ще даде нелоялни предимства за компаниите. И допълни, че много хора смятат, че с тази клауза споразумението завинаги ще обвържe Великобритания с митническия съюз. 

“В момента обикалям Европа и никой там не смята, че британците постъпват умно”, каза Манфред Вебер – председател на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) и неин водещ кандидат за бъдещ председател на Еврокомисията.

Той е горд, че ако преди две години и половина е имало коментари, че и други ще последват британския пример, днес лидерите на 27-те оставащи в ЕС страни са обединени и знаят какво искат.

„28 правителства (включително британскто – б.р.) казаха „да“ на този договор. А сега един парламент казва „не“. Сега топката е у нашите британски приятели. Молим ви, кажете какво искате да постигнете, дайте ориентир и Европа е готова да продължи разговорите“, призова Вебер.

Именно поради „Брекзит“ основното послание на кампанията за европейските избори трябва да бъде хората да не следват популистите и националистите.