Григор Димитров е третия кръг на Откритото първенство на Австралия след труден успех над уругваеца Пабло Куевас (№90 в света) - 6:3, 6:7(5), 6:3, 7:5 за два часа и петдесет минути.

Следващият му съперник за място на осминафинала във втората седмица в Мелбърн е италианецът Томас Фабиано (№100 в ранглистата), който надделя над 213-сантиметровия янки Райли Опелка (№102) за три часа и половина - 6:7(15), 6:2, 6:4, 3:6, 7:6(5). В предишната фаза Опелка елиминира своя сънародник и един от поставените - Джон Иснър.

Пред Григор се открива отличен шанс за четвъртфинал, тъй като един от фаворитите - Кевин Андерсън (РЮА, №5), неочаквано се срина срещу Франсис Тиафо (САЩ, №39 в света) - 6:4, 4:6, 4:6, 5:7. Това е първото голямо име, което си тръгва от турнира при мъжете. През миналата година Андерсън имаше силен сезон, в който стигна до финал на "Уимбълдън" и беше финалист сред осмината в Лондон.

Григор Димитров започна мача отлично, той играеше най-добрия си тенис от дълго време насам. Тръгна уверено на своя начален удар с гейм на нула, а след това направи пробив още от първата възможност след 40:15. Затвърди отново на нула, преди Куевас да успее да си поеме въздух за 1:3, този път с успешно отразени точки за брейк.

Нататък сетът вървеше гейм за гейм, като Димитров продължи да играе стабилно на сервиса си. При 5:3 българинът не трепна и отново стигна до успех без да даде точка - 6:3.

Във втория сет латиноамериканецът за първи път от началото на срещата поведе - той сервираше първи. Нататък двубоят продължи равностойно - сервиращите не даваха шансове с добри изяви. При 2:3 първата ни ракета показа колебания и трябваше да отрази брейк пойнт. Справи се, но същевременно пролича, че Куевас придобива самочувствие и стабилизира представянето си. Уругваецът започна да цели линиите - буквално.

В десетия гейм Димитров отрази два сетбола. На свой ред получи шанс в 11-ия, ала опонентът му се справи с четири отлични сервиса. Така се стигна до тайбрек, в който Григор направи повече грешки, допусна два минипробива и се стигна до изравняване. В този сет видяхме различен Пабло Куевас. И не толкова впечатляващ Григор.

Третият сет тръгна добре за Григор Димитров. Той имаше колебания за 2:1, но удържа, а след това се възползва от трите (!) двойни грешки на Куевас. Успя да затвърди и дръпна с 4:1. Това се оказа достатъчно Димитров да спечели сета - отново с 6:3, и да си върне аванса. Положително е, че той отново демонстрира сигурност на своя сервис и направи по-малко грешки.

Двамата съперници играха дълъг откриващ гейм в четвъртия сет, в който пред хасковлията се откриха три възможности за брейк, но Куевас прояви характер и се измъкна. По аналогичен начин се разви и третият гейм - след помитащ втори от страна на Григор. В петия гейм Димитров губеше с 0:30, но се измъкна. Междувременно уругваецът стабилизира подаването си.

Това не бе факт в 11-ия гейм - при 5:5, независимо че Куевас поведе с 40:0. Стигна се до равенство и точка за пробив. От грешка на Димитров топката излезе в аут, но той получи още един шанс и този път успя - 6:5 от гаф на противника му. Не след дълго най-добрият ни тенисист завърши мисията си за днес с гейм на 15 - 7:5 и 3:1 сета.

Григор показа израстване в сравнение с първия мач и това е най-добрата новина от днес - заедно с победата, разбира се. Двойните грешки бяха по-малко, както и непредизвиканите, но срещу Фабиано никак няма да му е лесно. До момента двамата не са играли един срещу друг на ниво ATP.

В други двубои от днес фаворитите също спечелиха. Австралиецът Даниел Евънс даде битка на Роджър Федерер (Швейцария), но само толкова. Маестрото спечели със 7:6(5), 7:6(3), 6:3 и в следващия кръг ще срещне Тайлър Фриц (САЩ), който спечели с 3:1 срещу един от участниците на "София оупън" - французина Гаел Монфис.

Андре Агаси отново бе в ложата на Григор заедно с останалите от екипа му.

Финалистът от 2018-а Марин Чилич (Хърватия) се измъчи с Макензи Макдоналд (САЩ) - успех с 3:1 след 3,37 ч. През миналата година американецът игра пет сета срещу Григор.

Стефанос Циципас (Гърция) даде един сет на Виктор Троицки (Сърбия), но също продължава, а Карен Хачанов (Русия) беше безапелационен за 3:0 с Йошихито Нишиока (Япония). Същото се отнася за Томаш Бердих (Чехия) срещу Робин Хаасе (Холандия) и за Фернандо Вердаско (Испания) с молдовеца Руди Албот.