Сделката за новитe изтребители е безспорен тест не само за управляващата коалиция, но и за всички парламентарно представени формации, които ще участват в гласуването за крайния избор. Затова и се сформира на пръв поглед странен съюз между ГЕРБ, "Обединени патриоти" (без НФСБ на Валери Симеонов) и ДПС.

Доколко сериозни обаче са ангажиментите, че сделката за над 1,8 млрд. лв. е наистина прозрачна, след като през последните две години наблюдаваме различни форми на дипломатически натиск, ухажване от страна на компаниите, производители на бойните самолети, и откровен лобизъм от страна на основни политически играчи.

[[nid:78056]]

Това, което до момента знаем, е, че решението за купуването на новите бойни самолети ще бъде геополитическо, а не експертно (по военния министър Красимир Каракачанов), цената ще е над 1,8 мрлд. лв., а обещанието за прозрачност беше дадено от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов чрез формулата - работна група, доклад, решение на Министерския съвет и дебати в парламента.

Въпроси без отговор

Това обаче достатъчно ли е, когато става въпрос за огромна сума, която ще бъде платена от българските данъкоплатци? Когато в крачка беше променена процедурата за избор, за да се натъкми към един конкретен производител. Когато Цветан Цветанов казва, че изборът за американските F-16 е експертен, а военният министър Каракачанов отрича и го нарича „геополитически“.

Когато дебатите между институциите за избора между „Грипен“ и F-16 станат заложник на отношенията между Цветан Цветанов и президента и върховен главнокомандващ Румен Радев. Държавният глава, който е с безспорен експертен опит заради миналото му на летец, да обвини кабинета на Бойко Борисов в „триумф на лобизма“. А Цветанов да отвърне, че кръгът около Радев предлага изборът да бъде на "тъмно и непрозрачно". 

По натиск

Геополитическото менгеме, в което е поставена България, между Москва и Вашингтон (ако няма сделка, ще останат на въоръжение руските МиГ), интересът на военните компании да продадат своите бойни машини създаде и тази шарена коалиция между ГЕРБ, "патриоти" и ДПС (независимо че партията на Мустафа Карадайъ е партньор в сянка). Има ли се компромис - американски изтребители за руските тръби на "Турски поток"? Търси ли легитимация на кабинета "Борисов" пред Вашингтон, която може да се превърне в зависимост?

Видимо е, че има не само огромен външен натиск, но и открито вътрешно лобиране. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов вече обяви, че неговата партия е против сделката със САЩ, а лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който силно люби Кремъл, не е казал еднозначно как ще гласуват неговите депутати. Той дори поиска да се преговаря и с Русия. ДПС изгониха срамно своя „евроатлантик“ Лютви Местан, когато защити Турция при сваляне на руски боен самолет през 2015 г. Съмнителното присламчване на движението на Ахмед Доган към коалицията F-16 едва ли е заради „обществения интерес“. 

Прозрачност?

Ето защо е редно при гласуването в парламента всяка една парламентарна сила, основните говорители и защитници на една или друга компания да декларират кой как е взел своето решение да подкрепи своя избор. Колко пъти се е срещал с компаниите производители, кои посолства е посещавал и колко задгранични пътувания е имал в държавите, от които ще купуваме новата бойна авиация. Същото важи и за президентската институция. Ако ще има прозрачност – да е докрай. Иначе ще повторим добре познати сюжети като АЕЦ "Белене", "Южен поток" и други многомилионни сделки, които се превърнаха в "куче касичка". Другото е, „мижи, гражданино, да те лъжем“...