Разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за предполагаемото споразумение между президента на САЩ Доналд Тръмп и руските власти не разкри никакви факти в подкрепа на тази версия, заяви руският външен министър Сергей Лавров на голяма пресконференция за резултатите от работата през 2018 година, цитиран от TACC.

"Специалният прокурор Мълър работи, разпита десетки, ако не и стотици хора: нямаше никакви информации, които да потвърдят обвинението в тайни споразумения между президента Тръмп и Руската федерация! Нямаше факти и никакви информации, което е много, много странно за американската система, която работи бързо”, обяви министърът.

Той припомни и случая на Майкъл Флин, бивш помощник на президента на Съединените щати за националната сигурност, който е обвинен от Вашингтон. Според Лавров Мълър обвинява Флин в извършването на действия, които в действителност следват интересите на САЩ.

По-специално говорим за опит за намаляване на напрежението с Русия, когато Флин се опита да убеди Москва да не реагира на редовните санкции на САЩ. Освен това помощникът на Доналд Тръмп се е опитал да повлияе на позицията на Русия по резолюцията на ООН за Израел.

"Той призова руската страна по същество да защитава позицията, която САЩ защитават в ООН в продължение на десетилетия", каза министърът. „Абсурдността на ситуацията за мен е очевидна“, обобщи Лавров.

Москва ще продължи да реагира адекватно на засилената активност на НАТО и на приближаването на военната инфраструктура на алианса към руските граници, коментира още Лавров.

"Разбира се, ние ще продължим да реагираме адекватно на увеличената военна дейност на НАТО и на подхода на военната инфраструктура към руските граници", каза още дипомат № 1 на Кремъл. "Ние сме заинтересовани да възстановим нормалните отношения със Съединените щати и Европейския съюз на принципите на равнопоставеност и взаимно зачитане на интересите", добави министърът, цитиран от "Фокус".