Ако Великобритания реши да промени в бъдеще своите червени линии, ЕС е готов да обсъди ново споразумение. Това заяви днес в Европарламента в Страсбург главният преговарящ за „Брекзит“ Мишел Барние.

Евродепутатите обсъждаха снощното гласуване в британския парламент, което отхвърли с огромно мнозинство плана на премиерката Тереза Мей за споразумение.

Барние защити споразумението, постигнато през декември 2018 г. между лидеритена 27-те страни членки и Мей. Той предупреди, че опасността от „Брекзит“ без сделка сега е по-голяма отвсякога.

„ЕС ще ускори подготовката си за хаотичен „Брекзит“, който ще подкопае цяла Европа“, каза преговарящият.

Той посочи, че един от начините за напредък е Великобритания да приеме още по-стриктно спазване на регламентите на ЕС, за да си гарантира изключително изгодно търговско споразумение в бъдеще.

Според чиновници от Брюксел Лондон би могъл например да се откаже от намерението си да напусне митническия съюз, отбелязва Ройтерс.

Намекът за „по-дълбоки отношения“ бе направен и от Ги Верхофстад, който преговаряше за „Брекзит“ от името на Европарламента. Но Барние настоя, че ЕС няма дасмекчи позицията си по въпроса за евентуалнопредоговарянена „Брекзит“.

„Твърде рано е точно сега да бъдат оценени последиците от този вот, - изтъкна той. - Уважихме и продължаваме да уважаваме демократичния парламентарен дебат във Великобритания и аз няма да спекулирам за различните сценарии. Гласуването вчера показа, че в Лондон все още няма политическите условия за ратифицирането на споразумението за напускане на ЕС.“

Франс Тимерманс, първият зам.-председател на Еврокомсията, използва фраза, приписвана на писателя фантаст Клайв Стейпълс Люис, за да направи намек, че Лондон може да започне отначало отношенията си със Съюза:

„Не можете да се върнете ида промените началото. Но можете да започнете оттам, където сте, и да промените края.“

Все още има време за преговори между ЕС и Великобритания по излизането й от блока, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Меркел каза, че съжалява за решението на британските депутати да отхвърлят споразумението за Брекзит.

"Разбира се, ще направим всичко за намиране на организирано решение, но сме подготвени и ако няма такова решение", каза тя. "Все още имаме време да преговаряме, но сега чакаме да видим какво ще предложи британският премиер". 

ЕС трябва да позволи на Великобритания да удължи процеса по излизането си от Евросъюза, за да може страната да реши как иска да напусне обединението, заяви днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер.

"Европейският съюз трябва да осигури допълнително време, за да може британският парламент и британският народ да изработят ясна позиция", каза Алтмайер в ефира на Би Би Си.

"Аз лично гледам на това като на разумно искане", каза той.

Пред германската обществена телевизия Цет Де Еф той посочи днес, че ЕС има единна позиция по проектоспоразумението с Великобритания за Брекзита.

"Същината на споразумението не подлежи на обсъждане", каза той, посочвайки, че ако Великобритания направи нови предложения, то ЕС ще трябва да обсъди евентуалните последици.

Алтмайер допълни, че е важно да се избегне неконтролиран Брекзит. 

"Никой в Брюксел или Лондон не желае хаос," допълни той.