Върховният административен съд взе окончателно решение за отмяна на промените в плана за управление на Национален парк "Пирин". Решението е по жалба на Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите.

В края на 2017 г. екиминистърът Нено Димов предложи, а Министерският съвет одобри частично изменение в Плана за управление на парк „Пирин“, с което се дава възможност за строителство и за извършване на водохващания на 48% от територията на целия парк. Това се случи в последния работен ден на правителството преди Нова година и доведе до вълна от протести. Решението бе мотивирано със строителството на т. нар. втора кабинка. Проект за такава все още не е видял бял свят.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който тогава бе и вицепремиер, заяви следното за възможността да бъде отхвърлено решението на МС:

"Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя".

Ето и запис на изказването на Симеонов пред журналиста Илия Вълков:

Делото "Пирин" първоначално отиде при тричленен състав на ВАС, но после петчленния състав, взел днешното решение, го върна на по-долния, тъй като според съдиите не са били взети предвид всички доводи.

Според съда във финалното му решение се допуска единствено ремонт, но не и изграждане на нови съоръжения, на базата на Закона за защитените територии. Освен това не са спазени и изискванията на евродирективата за екологичните оценки.

"Промяната на предназначението на големи площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието. Поради това е било задължително участието на обществеността да се реализира и чрез процедурите по екологична оценка и оценка за съвместимост", пише в решението на съда.

Тук можете да прочетете пълното решение на петчленния състав на ВАС.