Първата среща между представители на българското и американското правителство, на която да се обсъжда офертата ва F-16 за родната армия, може да се осъществи на 14 февруари в Брюксел. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламента, след като бе гласувано решението за мандат на властта за преговори със САЩ за изтребителите. 

По думите му тази първа среща може да е с изпълняващия длъжността секретар на отбраната по време на срещата на военните министри в НАТО (титулярът Джеймс Матив в САЩ подаде оставка след решението на президента Доналд Тръмп за изтегляне от Сирия - б. р.).

По думите на Каракачанов до посочената дата преговори ще се водят между експертите. 

„Сроковете за провеждане на преговорите със САЩ не са упоменати. Специалистите казват 4 месеца“, посочи вицепремиерът и военен министър. „Това е срокът, ако преговорите вървят нормално, може да бъде и повече“. 

Вицепремиерът беше категоричен, че натиск какво решение да вземе България не е имало:

„Натиск няма. На срещата с американския помощник държавен секретар казах съображенията ни. Ако стигнем до F-16, цените са това, което ни притеснява. Преди година и половина на тогавашния американски военен министър Матис и на посланика съм казал, че докато съм министър на отбраната подпис под стар F-16 няма да сложа. Едва ли някой друг български политик си е позволявал такъв начин на говорене“, каза Каракачанов.

Той обяви и кои са част от въпросите, които предстои да се изяснят - срокове на доставка на F-16 за България, обслужване по време на жизнения цикъл, доставка на резервните части.