Всички парламентарни сили без БСП отхвърлиха дружно поредно вето на президента Румен Радев - този път върху текстовете от Наказателния кодекс, които предвиждат възможност близките на задържано лице да не бъдат уведомени незабавно.

За пълнолетни лица срокът на т. нар. "таен арест" може да е до 48 часа, а за непълнолетни - 24 часа, гласят тектовете, които вече ще влазят в сила окончателно. 

Възможността близките да не бъдат уведомени е при определени случаи на неотложност, риск за живота на хора или риск за осуетяване на досъдебното производство. Как да се действа в конкретен случай ще зависи от оценката на прокурора. Ограничението не важи за правото на задържания на адвокатска защита - право, което е скрепено в конституцията, но от ГЕРБ специално изтъкват, че не е ограничено. 

Досега уведомяването на семейството и работодателя на обвиняемия задържан под стража ставаше незабавно. Президентът оспори новите текстове в НК с мотиви, че могат да доведат до произвол. Любопитното е, че и позицията на прокуратурата, в това число и лично на главния прокурор Сотир Цацаров бе в посока ветото на държавния глава да се използва за прецизиране на законовите текстове.

ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС и "Воля" не взеха предвид и това становище, стана ясно при гласуването днес, а и при дебатите ден по-рано в комисията по правни въпроси.

От ГЕРБ и днес нарекоха "лъжа" и "плашене на хората" интерпретацията за "тайни арести" и защитиха промените с изисквания на европейска директива, която трябва да бъде транспонирана в родното законодателство. 

 
Според БСП с отхвърляне на ветото управляващите не "натринат носа на държавния глава", а на българския народ. Социалистите смятат, че с текстовете се ограничават фундаментални човешки права. Председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов обяви, че е разговарял с редица реномирани прависти, които са го убедили, че няма проблем с текстовете. 

Това бе 12-ото поредно вето на Румен Радев. Досега Народното събрание е одобридо само едно от тях до момента - върху текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол.