Откриването на Пловдив - Европейска столица на културата, за съжаление не успя да привлече нито един от висшите представители на властта.

Народ с хилядолетна история не успя да се обедини и подкрепи инициатива, която може да допринесе България да се превърне в целогодишна дестинация за туризъм.

Това коментира във фейсбук Лучия Велева - пловдивчанка и съпруга на италианския министър на културните ценности и туризма Алберто Бонисели.

Тя прави и кратка съпоставка между начина, по който властите в Италия и в България се отнасят към избора на градове от двете страни за Европейска столица на културата. В Италия това е град Матера.

На откриването в Пловдив като по задължение беше само министърът на културата Боил Банов, а в Матера на 19 януари ще бъдат и президентът Матарела, и премиерът Конте, както и двама министри, посочва още Лучия Велева.

"Италия съществува като държава само от 158 години! България от 1338 години! Италианците се славят като хора със силна принадлежност към мястото, в което са родени, а не към страната си. И въпреки това Матера ги обедени, за разлика от Пловдив", отбелязва тя.

Ето и целия коментар на Лучия Велева:

Радостта на един народ - Пловдив ЕСК 2019 е факт ... голяма част от пловдивчани се гордеят, че Пловдив ще бъде посещаван, обсъждан, обичан, обожаван, критикуван, отричан... ще бъде забелязан.

За съжаление откриването на Пловдив ЕСК (според едни върхът, според други провал) не успя да привлече нито един от висшите представители на властта. Вероятно считат че ЕСК е инициатива от местно значение... парите не минават през министерствата и няма какво да си губят времето.

Народ с хилядолетна история не успя да се обедини и подкрепи инициатива, която може да допринесе България да се превърне в целогодишна дестинация за туризъм.

Неизбежно правя сравнение – на откриването Матера ЕСК на 19 януари 2019 г. ще присъстват президентът Матарела, премиерът Конте, двама министри...

На откриването в Пловдив присъства единствено министър Банов, но някак по задължение.

Италия съществува като държава само от 158 години! България от 1338 години! Италианците се славят като хора със силна принадлежност към мястото, в което са родени, а не към страната си. И въпреки това Матера ги обедени, за разлика от Пловдив.

P. S. Недовършени проекти и недобре изпълнени има и в Пловдив и Матера