Консервативното правителство на британската министър-председателка Тереза Мей оцеля в сряда във вот на недоверие в парламента, поискан от лейбъристката опозиция, ден след като споразумението му с ЕС за "Брекзит" беше отхвърлено с историческо по размера си мнозинство. 

Депутатите от Камарата на общините гласуваха 325 на 306 за това Мей да продължи да управлява. Вътрешната опозиция сред консерваторите, която е против сделката за "Брекзит", подкрепи правителството пред перспективата за предсрочни избори, които най-вероятно биха дали властта на лейбъристите. 

След вота Мей покани лидерите на всички партии на индивидуални срещи, започващи още тази вечер, за да обсъдят следващите стъпки в преговорите с ЕС. Тя ги призова към "конструктивен подход". 

"Трябва да намерим решения, които могат да се договорят и имат достатъчна подкрепа в Камарата", каза тя.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, който беше поискал вота, постави като условие за каквито и да са "положителни обсъждания" министър-председателката да изключи възможността за "Брекзит" без споразумение.

"Правителството трябва да отстрани веднъж завинаги перспективата за катастрофа при излизане от ЕС без сделка и всичкия хаос, който би настъпил в резултат от това", каза той пред депутатите.

Евроинституциите и главните европейски столици днес изразиха готовност да дадат още време на Лондон, но припомниха твърдото си решение да не променят съществено сегашното споразумение.

Мей изгуби вота за него с рекордната разлика от 230 гласа. Тя би рекорда за парламентарно поражение на предшественика си лейбърист Ремзи Макдоналд, който е загубил със 166 гласа през 1924 година.

Двете години за преговори по излизането на ЕС, които позволява съюзният договор, изтичат в полунощ на 29 март. Съществува реална възможност за "Брекзит" без споразумение, ако дотогава страните не намерят взаимноприемливо решение.

Германия и Франция са готови да удължат срока на преговорите до 2020 година и евроинституциите проучват тази възможност, предаде в сряда британският "Таймс", цитиран от агенция Ройтерс. Нямаше веднага официално потвърждение на публикацията.