Възможно е САЩ да разположат в Европа ракети, забранени от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

Това стана ясно от отговор на журналистически въпрос, даден от Андреа Томпсън – зам. държавен секретар за оръжейния контрол и въпросите на международната сигурност. Тя участва в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел.

Томпсън потвърди, че САЩ ще започнат периода на предизвестие за напускането на договора, който ще трае шест месеца. Началната дата е 2 февруари – деня, в който изтича даденият от Вашингтон ултиматум на Москва да се върне към спазването на задълженията си по този договор.

Причина за решението на САЩ е разработването и разполагането ат страна на Русия на ракети SSC-8“, известни още като като „Новатор 9M729“. 

Андреа Томпсън бе попитана дали САЩ ще разположат забранени от договора ракети в Европа, след като се оттеглят от него. Висшата американка дипломатка отговори буквално следното:

„Ние спираме да изпълняваме задълженията ни. Спираме да изпълняваме задълженията ни, ако Русия не се върне към спазването им. Ние се придържаме към договора. Не сме правили изследвания и разработки като руските ни колеги. Така че ще продължим да се придържаме към договора до тази дата и тогава ще вземем решение дали да прекратим изпълнението на задълженията ни.“

Зам държавният секретар участва в Брюксел в 180-ата среща на началниците на отбраната на страните членки на НАТО. Тя дойде там от Женева, където се срещна с руския зам.-министър на външните работи Сергей Рябков. Срещата бе по молба на Москва.

Руската страна е отхвърлила искането на САЩ да инспектират нейната нова ракетна система, каза Андреа Томпсън. Според Вашнгтон тази система нарушава договора от 1987 г. Договорът, подписан от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън, забранява използването на ракети с наземно базиране, чийто обсег е между 500 и 5500 километра.

„На базата на на разговорите ни с руската делегация не виждаме признаци, че Русия иска да се върне към изпълнението на задъженията си по договора“, изтъкна Томпсън.

САЩ и съюзниците им от НАТО искат Москва да унищожи крилатите си ракети „Новатор 9M729“, които според тях могат да носят ядрен заряд и могат да поразят Европа, като свеждат времето за предупреждение до броени минути.

Генералният секретар на НАТО също настоя Русия да се върне към изпълнението на заъленията си. Но допълни, че пактът трябва дасе готви за сриване на договора за ракетите със среден обсег.