Правителството на британския премиер Тереза Мей оцеля след внесения от Лейбъристката партия вот на недоверие в парламента. Други поводи за радост за него обаче, както изглежда, няма, пише вестник "Индипендънт", цитиран от БТА.

Британският парламентаризъм се сблъска с нещо много сериозно през последните седмици. Правителството постепенно загуби контрол върху европейската си политика, отбелязва изданието.

Отхвърлянето на сделката на Мей за "Брекзит" само подчерта този факт. Самата Мей дори призна това, когато заяви, че ще се вслуша в това, което Камарата на общините има да каже, и че е открита за сътрудничество с висши депутати от другите партии.

Отхвърлянето на сделката на Мей за "Брекзит" бе нещо очаквано. В нормални времена премиерът отдавна щеше да си е подал оставката, но това са необикновени времена, пише Филип Стивънс от вестник "Файненшъл таймс". Мей спечели вота на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, но какъв е смисълът от това, пита Стивънс. Авторитетът на премиера е унищожен, а в лицето на Корбин Лейбъристката партия разполага с лидер, потънал във фантазиите си за социализъм от 70-те години. Парламентът си въобразява, че си е "върнал обратно контрола", но тези, които отхвърлиха споразумението на Мей, нямат обща посока, обобщава Филип Стивънс.

Съдбата на Мей сега зависи от това колко гъвкавост може да прояви тя, пише Мартин Кетъл от вестник "Гардиън". "Какво ще се случи сега?" е въпросът, който си задават всички в момента. Мей заяви във вторник, че правителството очаква да чуе парламента. Тя няма и друга алтернатива, посочва Кетъл.

Великобритания се е запътила към пропаст. Време е да намали скоростта, пише в редакционна статия американският вестник "Ню Йорк таймс". Ако постигането на споразумение е невъзможно, а излизането от Европейския съюз без сделка е неприемливо, какво е решението, пита изданието. Ако има обратна страна на съкрушителното отхвърляне на постигнатото с много труд от премиера Тереза Мей споразумение за "Брекзит", то това е фактът, че изправените пред възможността за излизане от ЕС без сделка 10 седмици преди "Брекзит" британски депутати може би най-накрая ще бъдат принудени да приемат действителността.

Отхвърлянето на сделката бе приветствано от мнозина: от противниците на "Брекзит", от еврофилите и от лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който желае да свали Мей от премиерския пост, за да може той да го заеме. Амбициите на Корбин обаче бяха попарени, след като голям брой политици от лагера на Мей, гласували срещу сделката й, подкрепиха оставането й като министър-председател, отбелязва "Ню Йорк таймс".

След като британският парламент отхвърли във вторник споразумението за "Брекзит" на премиера Тереза Мей, единственото нещо, за което има мнозинство в парламента и в страната, е може би нежеланието за провеждане на втори референдум за излизане от ЕС, чието организиране е невъзможно преди 29 март, пише Джордж Ф. Уил от вестник "Вашингтон пост".

Отхвърлянето на сделката за "Брекзит" не попречи на Тереза Мей да продължи напред, сякаш нищо не се е случило, пише френският вестник "Фигаро". В проста формалност се превърна спечеленият от нея вот на недоверие, внесен от лидера на лейбъристите Джереми Корбин. С премиер "зомби" (по думите на Корбин) и с лидер на опозицията, който се противопоставя, но нищо не предлага, британският парламент се завърна вчера към рутинния си живот, след като във вторник нанесе най-голямото поражение на правителство в историята на Великобритания.

Тереза Мей засега остава на власт и получи подкрепа от Ангела Меркел, която вчера каза, че все още има време за преговори, отбелязва "Кориере дела сера". Неяснотата по сделката за "Брекзит" обаче си остава, въпреки че вотът на недоверие срещу Мей не успя в Камарата на общините. До понеделник Мей ще се опита да представи модифициран вариант на споразумението, но все още няма яснота в какво ще се изразяват промените. Това обаче изобщо не гарантира, че и второ модифицирано споразумение няма да бъде отхвърлено от парламента и пак да се стигне до варианта "Брекзит" без сделка. Нараства и хипотезата за втори референдум. До декември миналата година тя изглеждаше доста далечна, но сега букмейкърите казват, че има 43-процентна вероятност за втори референдум, твърди изданието.

Все по-често се говори и за варианта на развод по норвежки. Тоест Великобритания да е извън ЕС, но да остане в единния пазар и митническия съюз. Но против варианта са дори редица министри от правителството на Мей. А е трудно човек да си представи, че такава голяма страна като Обединеното кралство може да се съгласи да се превърне в държава сателит на Европа, както би се случило при евентуален развод по норвежки.