Да оцелееш при атаката срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. и да загинеш 18 години по-късно при терористичен акт в Кения... Това се оказа съдбата на американския бизнесмен Джейсън Спайндлър, разказва CNN.

Спайндлър трябваше да навърши 41 години следващата седмица. Но се оказа, че е една от жертвите на терористичния акт в кенийски хотел преди дни. Въоръжени с пистолети и взривове мъже нахлуха в двора на хотелски комплекс с магазини в Найроби и убиха поне 21 души. Отговорност за терора пое исламистката организация "Ал Шабаб". Правителството на САЩ потвърди, че сред жертвите има и американски гражданин. Оказа се късметлията от зловещата атака в Ню Йорк...

Какво е правил американецът в кенийската столица? По думите на родителите му той е посветил живота си в помощ на другите чрез работата си като консултант в бизнес инвестициите. С това се занимава и основаната от него компания I-DEV International, която подпомага развитието на бизнес на нови пазари. Преди това Джейсън работи в Световния търговски център в Ню Йорк, разказва майка му Сара.

На 11 септември 2001 г., когато отвлечени самолети се врязаха в небостъргачите в сърцето на Ню Йорк в един от най-зловещите терористични актове в историята, Спайндлър малко закъснял за работа. И точно излизал от метрото на метри от сградите, когато те рухват. След това Джейсън  се присъединява към миротворческите сили в Северно Перу, където помага на местни фермери да се организират в кооперации, за да станат конкурентни и да могат да продават продукцията си на по-големи пазари, обяснява майката.

Спайндлър работи като инвестиционен банкер в Salomon Smith Barney/Citigroup и като такъв помага на над 100 малки и средни компании да стъпят на развиващи се тепърва пазари, пише в биографията на младия мъж.

Той е възпитаник на Тексаския университет, а след това става доктор по право в Нюйоркския университет. 

"Тази трагична смърт е загуба не само за близките на Джейсън, но и за общността от хора, които са посветили живота си на това да подобряват живота на другите чрез социалната си инициатива", се казва в изявление на висшето учебно заведение.