Четири са позициите, към които ЕС ще се придържа по въпроса за „Брекзит“, пише „Политико“.

Това сподели пред изданието отлично информиран дипломат в Брюксел малко след като британската премиерка Тереза Мей спечели вот на доверие в парламента и ден след като депутатите отхвърлиха плана й за излизането на Обединеното кралство от Съюза.

• 1. Споразумението няма да бъде променяно. Великобритания ще получи шанса да се съгласи с него и да го подпише, ако трябва на самия 29 март – насрочената дата за „Брекзит“. След като Лондон застане на ръба на пропастта, депутатите там ще разберат, че предложената сделка е „много щедро предложение“, което нито една трета страна няма да получи – поне още две безболезнени години в ЕС, макар и без представителство в неговите институции.

• 2. Великобритания ще трябва да премахне червените си линии. Това ще зависи от самата нея. В Брюксел смятат, че в политическата декларация за „Брекзит“ ЕС уважава казаното от Мей в ключовите й речи в Ланкастър, Флоренция и Чекърс. Това са и вариантите, предложени от европейския преговарящ Мишел Барние. И колкото по-високо се изкачи Лондон по „стълбата“ на Барние, толкова по-лесно ще му бъде. Вариантът „Норвегия“ за членството в Европейското икономическо пространство (ЕИП) би бил по-труден, отколкото този за Швейцария, Украйна или Турция, тъй като ще зависи от Осло да допусне Лондон в клуба.

• 3. Забавянията ще струват скъпо. На ЕС ще му трябва сериозна причина, за да удължи действието на член 50 – парламентарни избори или втори референдум за „Брекзит“.

• 4. Мей има нужда от сериозна подкрепа у дома. Европейските лидери не искат тя да идва в Брюксел, без да има подкрепата на Камарата на общините по който и да било въпрос. Този път лидерите искат смислен вот, преди да се споразумеят с Лондон за каквото и да било. Приетата в други части на Европа практика е лидерите да казват първо какво им трябва, а след това да бъдат сигурни, че ще получат подкрепата на мнозинството. Мей се провали по последната точка два пъти поред напоследък.

Същевременно Еврокомисията е предложила на европейските столици допълнителна помощ в подготовката за възможен хаотичен „Брекзит“, допълва „Политико“. Генералният й секретар Мартин Зелмайр уведомил правителствата на страните членки в писмо, че предлага еднодневни визити на делегация от добре подготвени експерти по „Брекзит“ начело със заместничката му Селин Гое.

Залмайр изтъква, че целта на тези посещения е изясняване на оставащите въпроси, които администрациите могат да имат по отношение на „Брекзит“ без сделка. Отделно представители на Комисията са готови за срещи със социални партньори и бизнес организации. Обиколката на делегацията може да започне още идната седмица.