Изложба в израелския град Хайфа с разпнат на кръст Роналд Макдоналд (клоунът, символ на веригата ресторанти за бързо хранене „Макдоналдс“) предизвика бурни протести сред арабските християни в страната, съобщава „Ал Джазира“.

Стотици граждани настояват за премахването на скулптурата „МакИсус“. Вълната на недоволство и отказът на музея да свали скулптурата доведе до силен обществен отзвук. Демонстрантите стигнаха до хвърляне на бомбички и камъни по музея, като в сблъсъците са пострадали трима полицаи. Тълпите са разпръсквани със сълзотворен газ.

Религиозни представители се объраха към районния съд на 14 януари и настояха пред магистратите да се вземат незабавни мерки скулптурата да бъде отстранена от музея. За крайно обидни те намират и кукли на окървавения Исус и на Богородица, изработени в стилистиката на Барби.

Нисим Тал, директор на музея, споделя, че е шокиран от недовлоството, предвид факта, че изложбата стои наредена от месеци. Концепцията ѝ е критика на капитализма и общото схващане за боготворенето, наподобяващо култ. Изложбата е гостувала и в други държави през годините, без да предизвиква подобни реакции.

Демонстрантите разбират за изложбата от снимки на творбите, качени от потребители в социалните мрежи. Християните са едва 2% от населението на Израел и твърдят, че и без това им е трудно да практикуват религията си.

„Трябва да разберем, че свободата на изразяване се интерпретира по различни начини в различните общества – аргументира се Вади Абу Насар, съветник на църковните лица. – Ако творбите са насочени срещу нехристияните, светът ще се обърне с главата надолу.“

Мири Регев, министър на културата в Израел, често обвиняван в цензура, подкрепи исканията за сваляне на „обидното“ произведение на изкуството. Музеят отказва да го направи, защото по този начин ще наруши свободата на изразяване. След протестите на входа на музея вече има табела, която известява, че нито една творба от експозицията не е създадена, за да отправя обиди.

„Най-много това можем да направим – казва Тал. – Ако свалим това произведение, утре политиците ще поискат да свалим нещо друго и така в музея ще останат само шарени картинки на цветя.“

Обясненията му не намериха отклик сред протестиращите. Един от тях е толкова възмутен от „МакИсус“, че прекрава цяла нощ пред музея със знак „Уважавайте религиите“. През миналата седмица пътните знаци в района на културната институция осъмнаха с нарисувани кръстове, а сградата на музея бе с изпочупени прозорци.

„Това е много обидно и не го смятам за изкуство – казва художникът и ревностен християнин от Хайфа Кристиан Амир Балан. – Ще продължим да се събираме мирно и да палим свещи… Няма да млъкнем, докато не се стигне до някакво решение.“

Авторът на скулптурата, финландецът Яни Лейнонен, сам пожела тя да бъде свалена – но по различна причина. Лейнонен отскоро членува в групата „Бойкот, лишения, санкции“ (BDS), оглавявана от палестинци и целяща да промени политиките на Израел спрямо Палестина. Според него „Израел използва културата като форма на пропаганда, за да замаже окупацията“. През последните години BDS отбеляза няколко значителни успеха, след като убедиха няколко световни артисти да не идват на турне в Израел.

Директорът на музея обаче е твърдо решен, че музеят няма да се поддаде на политически натиск от която и да е страна.

„Ние ще защитаваме свободата на словото, свободата на изкуството и свободата на културата и няма да се поддадем“, коментира Тал.

"Площад Славейков"