Две години след iOS на Apple и Android започва строгото преминаване към 64-битови програми.

От август тази година всички нови приложения в официалния Play Store трябва да имат 64-битови версии, съобщи Google. 

Поддръжката на 32-битови програми отпада напълно чак през 2021 г., когато се очаква излизането на Android S. Дотогава всяка програма трябва да има 64-битова версия, или ще отпадне от онлайн магазина.

Разбира се, повечето популярни приложения вече са получили този ъпдейт.

Промяната касае обаче много игри, особено тези с популярния енджин Unity 5.6 или по-стари негови версии. Те не могат да бъдат 64-битови и ще трябва или да бъдат преработени, или да потънат в забвение.

Изискването не важи за носимата и телевизионна версия на Android - Wear OS и Android TV, които не поддържат 64-битов код и в момента. 

Конкуренцията в лицето на Apple и тяхната операционна система iOS направи тази стъпка още през 2017 г. с версия 11.

Какви са предимствата на 64-битовите програми? Простичко казано, 64-битов процесор просто може да работи с много повече данни и да използва много повече памет. Множество 32-битови програми са напълно функционални, но гигантите смятат, че ако се остане твърде дълго на тях, това ще забави развитието в пазара на софтуерно разработване. Разбира се, винаги е нужен плавен период на преход, през което новите системи да работят със стария софтуер дори и това да е далеч по-сложно. В един момент обаче се налага този преходен период да приключи.