Гражданите на ЕС не са съгласни данъците им да отиват към държави, които не спазват върховенството на закона. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен в интервю за БТА по повод промените в отпускането на европейски средства в бъдещия бюджет на Общността.

"Вярвам и се надявам, че въпросът с върховенството на закона ще има по-голяма роля при разходите по новия бюджет на ЕС до 2027 г., посочи той. Не може да искаме от европейските граждани да плащат данъци и тези пари да отиват в държави, където правителствата умишлено нарушават законността. Нарастват опасенията сред гражданите, че държавите приемат средствата от ЕС, но не спазват основните ценности, сред които е върховенството на закона. Въпросът с правната сигурност също се поставя", добави Катайнен.

"Знам, че някои държави не харесват нашето предложение, но пък и гражданите не са съгласни данъците им да отиват към страни, които не спазват върховенството на правото. Който няма какво да крие, когато действа по правилата и съобразно европейските ценности, няма от какво да се бои. Става дума просто за честност", обобщи той.

Катайнен отбеляза, че в Европейския парламент има силна подкрепа за предложението на ЕК нарушителите да бъдат лишавани от европейски фондове. Вижда се силна подкрепа, макар и известна съпротива, отбеляза той.

Заместник-председателят уточни, че бъдещата инвестиционна програма на ЕС няма да се различава много от досегашния план "Юнкер", но ще бъде с повече политическа насоченост. Няма да има политическо влияние при оценката на проектите - нито от ЕК, нито от правителствата. Всички проекти ще бъдат оценявани по собствения им принос, уточни той.

По неговите думи България днес заема седмо място по мащаб на инвестициите по плана "Юнкер". България се справя много добре.

"Няма място за тревога, финансираните досега проекти в страната са такива, каквито ще бъдат подкрепяни и занапред", каза Катайнен, попитан дали технологичните проекти и изследванията няма да бъдат предпочитани пред строежа на инфраструктура.

Новата инвестиционна програма на ЕС ще бъде насочена повече към опазването на природата, към малките и средните дружества, изследванията. Тя ще обедини 13 съществуващи финансови инструмента в бюджета на ЕС. Новата програма ще бъде по-лесна за използване, посочи заместник-председателят.

Той поясни, че се предвижда дружествата, които искат да получат финансиране, да представят проектите си пред Европейската централна банка или в нейното местно представителство. Банката ще оценява предложенията и ще оказва подкрепа. Едва след това проектът ще бъде представен на ръководството на програмата, допълни Катайнен.