Еврокомисията очаква процесът срещу черногорския разследващ журналист Йово Мартинович да бъде справедлив на втора инстанция.

Това заяви днес говорителката на ЕК Мая Коциянчич.

Поводът бе произнесената присъда от 18 месеца затвор срещу Мартинович от съд в Подгорица.

„Имаме предвид случилото се на първа инстанция. Както винаги, ние не коментирам съдебни решения. Но има възможност за апелативна процедура и ние очакваме той да получи възможността за справедлив процес съгласно международните стандарти и тези на ЕС“, каза Коциянчич.

Тя припомни, че свободата на изразяване е сред основните ценности на ЕС и са ключов елемент от процеса на присъединяване на Черна гора към Съюза. И в този контекст журналистите трябва да могат да изпълняват задълженията си професионално и без опасения за последици.

Присъдата

Съдът в Черна гора осъди Йово Мартинович по обвинения, които защитници на медийната свобода описват като измислени и с цел предупреждение към други журналисти в страната, писа в. „Гардиън“.

Мартинович бе признат за виновен в наркотрафик и контакти с престъпници. Защитата му обаче твърди, че тези контакти са поддържани заради журналистическата му дейност.

Журналистът бе арестуван през октомври 2015 г., докато разследваше френска компания за нелегален трафик на оръжие на Балканите. Той прекара 15 месеца зад решетките, преди да бъде освободен под гаранция, докато тече процесът.

Репортерът ще обжалва присъдата. Ако тя бъде потвърдена, той ще прекара още само три месеца в затвор, тъй като вече е бил там 15 месеца.

Йово Мартинович е убеден, че обвиненията срещу него са скалъпени след няколко негови разследвания, както и заради отказа му да сътрудничи на властите. Той твърди, че на няколко пъти властите в Подгорица са поискали от него информация за чуждестранни журналисти и дипломати в Черна гора. Но журналистът отказал за сътрудничи и да шпионира в полза на властите.