Начална учителка в столичното 38-о ОУ "Васил Априлов" преподава на учениците си от четвърти клас, че човек НЕ е стъпвал на Луната. И им пуска два петминутни филма, в които се изброява защо не е възможно подобно нещо. За странните методи на преподаване съобщи бащата на едно от децата, което споделило какво е научило в училище.

"Потресен съм! Класната на щерката от 38-о ОУ в час по човек и природа им казала, че човек не е кацал на Луната, защото около нея има енергийно поле, което не позволява, че кацането е снимано в Холивуд и че само руснаците са ходили в Космоса. Пуснала им филм, "доказващ" всичко това...", написа в туитър художникът Pravdoljub Ivanov.

И допълва:  "Трябваше да ми светне лампата още когато започна в първи клас да им говори, че извънземните са между нас и тези кръгове в житата те ги били правили, за да се свържат с нас. Очаквам другата седмица в човек и природа да им пусне филм, че Земята е плоска."


Това се случва в годината, в която светът отбелязва 50 години от първото кацане на Луната, а преди дни Китай се похвали, че негов космически апарат е стигнал до тъмната страна на земния спътник и дори китайски учени направиха опит да засадят фиданка на памук там.

Според учителката Лидия Булева това явно няма значение.

Пред тв BGONAIR тя обяснява, че мнението, че никой не е кацал на Луната, не е нейно. "Аз съм гледала телевизия, филми, чела съм книги." "На децата предварително е обяснено, че това, което пише в интернет, по вестници, невинаги е вярно", допълва тя. И изброява аргументи в подкрепа на твърдението за конспирация около "несъществуващото кацане на Луната". Сред които - че знамето се развява, а там нямало вятър. И т. н.

Според директорката на училището Мариета Димитрова колежката ѝ искала да разнообрази урока си.

"Ние трябва да сме в крак с времето и да се базираме не само на учебника, там е даден задължителният материал. Искаме да възпитаваме критично мислене", разяснява тя.

И казва, че само един баща дошъл и поискал детето му да бъде преместено в друг клас.

Учителката Лидия Булева също се оказва, че е била водена от желанието да възпитава децата в различни гледни точки и се защитава с аргумента: "Не е необходимо да се приема само едно мнение."

"Ако историята е вярна, това е много тревожен сигнал за качеството на училищното образование в България. Конспиративните теории, че човек не е стъпвал на Луната, са псевдонаучни. В рамките на цялата световна научна общност е извън всякакво съмнение, че по време на шест пилотирани експедиции общо 12 души са достигали до лунната повърхност. Независимите доказателства за това са много, а на страниците на КОСМОС.БГ има цяла поредица от статии, оборващи лунната конспирация (натиснете тук, за да се запознаете с фактите)", реагираха от фейсбук страницата Космос.бг.

"При положение че и обществената тв щяла да започне предаване за мистика, положението предстои да се влошава", коментира потребителят Tennis Fan‏ в туитър.

"Нормално, в държавата на суджуците учителите са направени от конспиративни теории...", добавя друг потребител.

"Така е в земята на дънов, ванга и людмила (малките букви са нарочни)", смята laleelay.

 
Любителите на конспиративните теории намират нови и все по-широки обществени трибуни.
Националната телевизия преди дни се похвали със старта на ново предаване в ефира на БНТ2 - "Новото познание". 
Както е анонсиран: "проектът запознава зрителите с посветени личности, с тайните на свободната енергия и представя алтернативни теории за човечеството от древни времена. В миналото истинското познание е било привилегия на отбрани групи хора, които са имали за цел да го развият и да го предадат на поколенията.
 
„Българите са едни от най-духовните същности и е нормално да имат повишен интерес към такива теми. Все по-често скриваното от очите на хората познание става обект на изследвания от различни автори. Днес мнозина се питат каква е причината да ни заблуждават различни кръгове управляващи света? Отговорът е повече от категоричен - упражняването на власт. Масони, илюминати, сциентолози и представители на различни тайни общества спорят за контрола над планетата всекидневно. Точно сега в тези последни дни хватката над умовете на човечеството започва да отслабва и невидимото става видимо“,  споделя пред БНТ Стойчо Керев – автор и водещ на предаването.
В този контекст действията на учителката започват да изглеждат не просто като самоинициатива, изолиран случай и някаква екстравагантност, а част от обща тенденция на обясняване на света през конспиративни теории.