Зимбабве изпадна във валутна криза, въпреки че не разполага със собствена валута.

Недостигът на чуждестранна валута доведе до дълги опашки за гориво, хляб и лекарства и тласна цените нагоре, предаде "Блумбърг", цитирана от БТА.

В понеделник в южноафриканската страна избухнаха кървави протести, след като правителството увеличи над два пъти цените на бензина - до 3,31 долара за литър през уикенда. По данни на "GlobalPetrolPrices.com" това е най-високата цена в света.

Проблемът се корени в решението на Зимбабве да се откаже от собствената си валута преди десетилетие и да приеме кошница от чуждестранни валути, сред които най-широко използваната е щатският долар. Централната банка започна да печата "квази-долари", за да финансира държавните разходи.

Резултатът е объркана система от валутни курсове. От потребителите се изискват различни суми в зависимост от това дали плащат с истински долари, електронни пари или с така наречените облигационни бележки, макар правителството да настоява, че трите разплащателни средства имат еднаква стойност.

В същото време властите подчертават, че чужденците все още могат да купуват гориво на старата цена от 1,32 долара за литър срещу долари кеш.

"Действа система на дим и огледала", посочи Стивън Бейли-Смит, старши икономист в датската копания за управление на активи Global Evolution Funds AG, която инвестира в цяла Африка."Тя затруднява изключително много опитите да се разбере истинското състояние на икономиката", добави той.

Кризата създава големи проблеми на президента Емерсън Мнангагва, 76-годишен бивш шеф на разузнаването, който при победата на изборите през юли миналата година обеща на сънародниците си по-добри времена.

Това бяха първите избори, след като дългогодишният управник на страната Робърт Мугабе, при когото икономиката започна упадъка си, бе свален от власт с военен преврат в края на 2017 година. Мнангагва бе приближен на Мугабе и действаше като негов вицепрезидент.

Финансовият министър Мтхули Нкубе заяви на 11 януари, че до една година ще въведе нова валута. Той обаче представи малко подробности, освен че централната банка трупа резерви, които обаче едва ли биха могли да покрият вноса за две седмици.

Министърът се опитва и да преструктурира многостранните задължения, по които бе обявен дефолт на стойност милиарди долари. Целта е Зимбабве да получи нови международни кредити.

Докато насилието заливаше улиците, Мнангагва се отправи към Русия.

Планира също да посети Казахстан, Беларус и Азербайджан, преди да отлети към Световния икономически форум в Давос, Швейцария, по-късно този месец в опит да привлече инвестиции.

Задушаване

Междувременно много зимбабвийски производители затварят врати.

Главният изпълнителен директор на Surface Wilmar, най-големия производител на олио, каза в интервю миналата седмица, че не е имал друг избор освен да затвори компанията. Не е можел да намира по 6 милиона долара месечно, необходими за плащане на доставчиците.

"Производителите се задушават и освен ако нещо не се случи бързо, можем да станем свидетели на това как цялата страната бъде блокирана", отбеляза пред медии Сифелани Джабангве, ръководител на Конфедерацията на зимбабвийската промишленост.

Най-голямата пивоварна компания в страната Delta Corp. Ltd., която е 40 % собственост на Anheuser-Busch InBev SA/NV сключи сделка с правителството миналия месец да получи повече валута от централната банка за внос.

В замяна тя ще продължи да приема плащания в облигационни бележки или електронни долари, известни като Real Time Cross Settlement Ц RTGS. Много компании обаче все още предлагат отстъпки, понякога стигащи до 70 %, ако клиентите им платят в истински долари.

"Улична лавка"

"Тези дни всички управляват бизнеса си като улична лавка", разказа Елифас Уабата, който продава автомобилни части в столицата Хараре."Дори големите вериги за търговия на дребно. Само предложи да платиш кеш и цената ще падне главоломно", допълни той.

Облигационните бележки сега се търгуват на черния пазар при курс 3,2 за долар, според ZimBollar Research Institute в Хараре. Една единица RTGS пък струва дори още по-малко.

Напрежението се разпростира и на финансовите пазари, тъй като местните жители се устремяват към ценните книжа в опит да се защитят от ценовите повишения. Според официалната статистика инфлацията е около 31 на сто, но професорът по приложна икономика и експерт по хиперинфлацията Стив Ханке я изчислява много по-високо - 186 процента.

Основният фондов индекс на Зимбабве е нараснал със 72 процента от миналия март, което е най-високият растеж в света. Чуждестранните инвеститори, които трудно изтеглят парите си от страната заради капиталовия контрол, са ограничили активите си до по-реалистични равнища.

Те преценяват колко големи са изкривяванията в цените, като отчитат разликата между котировките в Хараре и в Лондон на Old Mutual Ltd., най-голямата застрахователна компания в Африка. В момента ценните книжа в Хараре се котират 4,9 пъти по-високо от тези в Лондон (в долари), като разликата се е удвоила през последните шест месеца.

Според професор Ханке, Зимбабве трябва да се придържа към долара, защото няма да може да защити евентуална нова валута, като изтегли облигационните бележки и RTGS. Правителството може да постигне това като приема плащания, включително за данъци, в облигационни бележки и RTGS при същия курс като долара.

По този начин отстъпките за плащания в долари бързо ще се свият до около 5 или 10 процента, убеден е експертът.

Бейли-Смит от Global Evolution Funds AG обаче твърди, че правителството трябва да ограничи разходите си и да работи бързо по създаването на нова валута. То може да вдигне доверието в паричната единица, като използва допълнителни резерви и повиши лихвите - инструмент, до който не може да прибегне, докато използва долара.

"Доларизацията на Зимбабве не е оптимално решение. Те трябва да разполагат с валута, която да позволява гъвкавост на парична политика", допълва той.