GIF-анимациите могат да бъдат не само весели интернет закачки, но и разновидност на съвременното изкуство. Така смята художникът Майкъл Грийн, който продава своето "гифче" в eBay за $2000.

Това е най-скъпата GIF-анимация, наречена Balloon Dog Deflated. На пръв поглед е абсолютен кич. Обаче: кичът може да се продава за много пари - зависи кой го прави. И второ, това спайдушващо се балонено кученце е по-скоро постмодерен кич, което му придава допълнителен чар.

Както можем да се досетим от заглавието, обект на арт манипулацията на Майкъл Грийн е едно от надувните кучета на Краля на кича Джефа Кунс. Знаменитият прототип, естествено, е "малко" по-скъп от интерпретацията - 4-метровата кич икона струва $58... милиона. Обаше Balloon Dog Deflated в своята категория въобще не се подценява - стартовата му цена е $2000. Грийн се надява да продаде своето творение за поне $5800. Ако му провърви - тоест ако в eBay се появат достатъчно паралии с чувство за хумор, то цената като нищо може да се вдигне до желаното от художника равнище. Евентуалният бъдещ купувач ще получи GIF-анимацията на флашка, а също и сертификат за покупка в рамките на 24 часа.

Какво демонстрира "гифчето" на Грийн? По думите на автора, това е метафора - традиционните форми на съвременното изкуство умират, отстъпвайки мястото си на новите медии. Времето ще покаже - ще стане ли GIF една от тези нови форми, които да притеснят кучетата на Кунс и черепа на Деймиън Хърст.