ЕС ще наложи за първи път санкции заради употреба на химическо оръжие, съобщиха днес дипломати в Брюксел.

Мерките са срещу 9 души и една организация. Имената ще бъдат обявени на 21 януари, по време на първото за годината заседание на съвета „Външни работи“. От българска страна ще участва дипломат номер 1 Екатерина Захариева.

„Гответе се за големи изненади“, предупредиха дипломатите.

Те обаче така и не пожелаха да съобщят нито имената, нито народността на тези, които ще бъдат санкционирани.

„Няма да ви кажем нищо, дори цвета на очите им“, отсякоха дипломатите.

Много вероятно е обаче да бъдат огласени имената на четирима руски агенти от ГРУ – Главното разузнавателно управление към Генщаба на армията. Вчера налагането на санкции срещу тях е било съгласувано на среща на посланиците на страните членки на ЕС.

Сред тях са Анатолий Чепига и Александър Мишкин, подвизавали се с фалшиви документи с имената съответно на Руслан Боширов и Александър Петров. Смята се, че те са извършили атаката с отровния газ новичок, която едва не причини смъртта на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания през март 2018 г.

На 15 октомври 2018 г. Съветът на ЕС прие нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие. Те позволяват на ЕС да наказва хора и организации, участващи в разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света, независимо от тяхната националност и местоположение. Мерките, които на 21 януари ще бъдат приложени за първи път, ще засягат онези, които отговарят пряко за разработването и използването на химическо оръжие, както и за предоставящите финансова, техническа или материална подкрепа. Ограниченията се изразяват в забрана за пътуване до държави от ЕС и запор на имущество. На граждани и организации от ЕС е забранено да предоставят средства на посочените в черния списък.

На заседанието на Съвета „Външни работи“ ще бъдат наложени нови санкции и заради продължаващия конфликт в Сирия, съобщиха дипломатите. По този параграф ще бъдат наказани 11 физически лица и 5 организации.

Друг въпрос, с който ще се занимаят външните министри от ЕС, ще бъде борбата срещу дезинформацията. Главните моменти са два – идентифициране на източниците и координиране на отговора. За целта се предвижда създаването на онлайн платформи за взаимодействие.