Държавната дума заяви днес, че "не вижда основания" руската делегация да се върне този месец в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Парламентът предложи на правителството да не подновява тази година и плащането на вноски в бюджета на Съвета на Европа. Решението бе взето единодушно, съобщи ТАСС, предава БТА.

"Вземайки това решение, действаме в интерес на нашите граждани и на руската държава", се подчертава в изявлението. 

След анексирането на Крим от Москва през 2014 г. ПАСЕ, в която влизат над 300 представители на 47 страни, санкционира Русия, като лиши нейните парламентаристи от право на глас. В отговор Москва спря да изпраща свои делегати в ПАСЕ, а от 2017 г. не плаща и годишната си вноска от 33 милиона евро в бюджета на Съвета. 

Държавната дума обвини днес ПАСЕ, че с тези санкции грубо е нарушила правата на Русия като членка на Съвета на Европа.

"Проточилата се антируска кампания фактически замрази взаимодействието на Русия със Съвета на Европа по парламентарна линия, а самата асамблея, нарушила основите на парламентаризма, се озова в дълбока системна криза", твърдят руските депутати.

Над половината съдии от Европейския съд по правата на човека например "са избрани от ПАСЕ без участието на руски представители, което поставя под въпрос легитимността на решенията на ЕСПЧ спрямо Русия", посочва Държавната дума.

Подобна била и ситуацията с други институции на Съвета на Европа, възмущават се руските депутати.