Българското правителство няма идея какво да прави, ако след два месеца Великобритания напусне ЕС без сделка. Борисов и Захариева трябваше вече да имат план за това как нашите студенти и работещите ще пътуват и пребивават на английска територия, при положение, че Обединеното кралство е третата държава в света с най-много български емигранти. Това заяви председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) Димитър Делчев в ТВ плюс. 

Делчев припомни, че почти всички лидери на европейски държави вече се изказаха за Брекзит. Меркел съобщи, че Германия има готовност да приемe редица закони за бъдещите си отношения с Лондон. Френското правителство е готово с 5 правилника за "Брекзит без споразумение". За разлика от тях обаче българският министър- председател и външният министър вече втори ден мълчат по темата.

"Намираме се в нова ситуация "Брекзит" да се случи без европейско споразумение, което ще засегне стотици хиляди наши  сънародници и липсата на действия оставя убеждението, че за правителството тази тема не е важна", подчерта Делчев.

На въпрос как ДБГ би гласувало за преговорите за закупуване на  американски изтребители F-16, Димитър Делчев припомни, че преди 3 години партията е гласувала за превъоръжаването и подкрепя закупуването на американските изтребители, защото имат безспорни предимства. Той обаче, подчерта, че след вчерашното гласуване за всички вече е ясно, че ДПС са ключов партньор на ГЕРБ още от самото начало.

Попитан за сблъсъка между Валентин Златев и Кирил Домусчиев относно  Закона за горивата, председателят на ДБГ коментира, че не му е интересен спора между двама "бизнесмени", който накрая може да се окаже и разчистване на лични сметки.

"Важният въпрос е защо ГЕРБ, като вносител на този законопроект, няколко пъти вече го отлага? Правителството има да реши 2 важни въпроса – за сивия сектор, който според министъра на финансите е 20 % от търговията с горива, и за концентрацията на собствеността при акцизите и данъчните складове. Трябваше да създаде условия за откриването на нови складове, които да са собственост на различни лица, както и да предприеме смели действия за ликвидиране на сивия сектор. Ако правителството нищо от това не може да свърши, защо въобще е на власт", запита Делчев.

Споед него българската енергийна борса няма белезите на свободен пазар, а по-скоро на битпазар.

"Подготвили сме сигнал до Европейската комисия, в който ще опишем липсата на прозрачност, както и множеството манипулации в нарушение на европейските правила", припомни лидерът на ДБГ.

Делчев прогнозира, че ще има поскъпването на тока, водата и парното с около 15-20% и това ще направи невъзможно за много хора да си плащат сметките.