Глупостта, разбира се, не е само местна традиция, тя винаги е била общочовешко достижение, макар и сдържано, в някакви рамки. През последните години обаче чупи всякакви рамки, парапети и ограничения и смело (до глупост) се превръща в глобален феномен.

2019-а едва е започнала, а в. „Гардиън“ вече съобщава, че група хора, които вярват, че Земята е плоска, са обявили, че през 2020-а ще предприемат „най-голямото, най-дръзкото и най-доброто приключение досега“: круиз по „плоската“ Земя.

Круизът, организиран от Международната конференция за плоска Земя (МКПЗ), обещава приятно изкарано време. Плоскоземляните - сред които са рапъра B.o.B. и риалити звездата Тила Текила, ще могат да се наслаждават на ресторанти, басейни и може би дори на изкуствена сърф вълна.

Има само един проблем за онези, които искат да отпразнуват плоскостта на Земята. Навигационните системи на круизните кораби и останалите плавателни съдове разчитат на факта, че Земята не е плоска: а това е теоретичен пробив в убежденията на вярващите в Земната плоскост.

„Корабите се движат въз основа на принципа, че Земята е кръгла, казва Хенк Кейер, бивш капитан на круизни кораби, плавал по цял свят по време на 23-годишната си кариера. - Морските карти са създадени с тази идея наум: Земята е кълбо.“

Кейер, който сега работи като експерт по криминалистика за „Робсън Форенсик“, посочва, че съществуването на GPS, глобалната система за позициониране, е доказателство, че Земята е сфера, а не плосък диск. GPS разчита на 24 основни спътника, които обикалят около Земята, за да осигурят позиционна и навигационна информация.

„Причината, поради която са използвани 24 спътника, е кривината на Земята, обяснява Кейер. - За определяне на позиция са необходими минимум три сателита. Но някой, разположен от другата страна на Земята, също би искал да знае позицията, там също има нужда от определен брой спътници.

Ако Земята беше плоска, общо три сателита биха били достатъчни, за да предоставят тази информация на всички хора на тази планета. Но това не е достатъчно, защото Земята е кръгла.“

Макар сред общността на плоскоземляните да има различни теории, това, което ги обединява, е основната вяра, че Земята е плоска. МКПЗ твърди, че след „екстензивно експериментиране, анализ и изследване“ привържениците му са убедени, че Земята не е сфера. Общият модел, предложен за топографията на Земята, е, че тя е голям диск, заобиколен от „бариера – ледена стена“ - Антарктика.

От Обществото на плоската Земя (ОПЗ), което не е свързано с МКПЗ, предполагат, че „космическите агенции по света“ от години заговорничат помежду си и фалшифицират данни за „космически пътувания и изследвания“.

„Това вероятно е започнало по време на Студената война, казват от ОПЗ, когато СССР и САЩ бяха до такава степен обсебени от състезанието си в Космоса, че всеки фалшифицираше постиженията си в опит да върви в крак с предполагаемите постижения на другия.“

От МКПЗ не отговорят на исканията за повече информация относно круиза. Организацията може потенциално да се опита да наеме кораб с екипаж, който не смята, че Земята е кръгла, но Кейер каза, че това ще бъде доста трудно:

„Проплавал съм 2 милиона мили, казва той. - И досега не съм срещал нито един морски капитан, който да вярва, че Земята е плоска.“

"Площад Славейков"