Зам.-главният прокурор Иван Гешев уточни, че 43 лица са задържани засега само административно - по Закона за МВР до 24 часа, в рамките на обявената мащабна антитерористична операция. После прокуратурата ще преценява на кои да повдигне обвинения. След шумно обявения старт на акцията и издадените от Спецсъда над 130 разрешения за обиск (?!), днес стана ясно, че се касае за сириец, ръководел от нашата стана финансиране по любимия на ориенталците метод за безкешови преводи на пари - хавала.

Предметът на делото са именно нерегламентирани преводи на парични суми, даде още да се разбере зам.-главният прокурор, но Спецпрокуратурата се занимава с него, защото отговаря за тероризма.

Основният обвиняем е "влязъл в контакти и финансирал хора, които се занимават с логистика на международни терористични организаиции и с тяхното финансиране", допълни Гешев.

"За да няма спекулации - не става въпрос за явни терористични действия или терорстична заплаха на територията на страната", каза още Гешев.

Вместо да назове повече конкретика какво ще доказва обвинението, той дръпна дълга лекция за "древната система, наричана от арабите хавала" (всъщност отдадените на търговия ориенталци, които пътуват или работят по света, я използват масово и им е "в кръвта", б.р.). После разясни за корените й - които можело да са в Индия от 8-и век, или Средновековието в Европа, но това днес няма особено значение.

Гешев каза още:

"При едно лице - хавалдар, идват определени хора, които носят определени суми. Искат сумата да пристигне на другия край на света, а не тази сума да бъде пренесена от тях. Няма физическо преместване на парите.

Той им дава или код, или определена информация, с което този, който ще ги получи, се легитимира пред другия хавалдар. За услугите поддържат определени комисионни такси."

Зам.-главният прокурор продължи с описания, от които положението не звучеше кой знае колко престъпно:

"Това финансиране, за да е ясно – има доста по-дълга история от съвременната банкова система. То се използва с разнородни цели и не е задлъжително да са винаги с криимнален характер тези разнородни цели."

Хавала станала особено актуална през 90-те, когато световните служби започват по-сериозен контрол върху банковите преводи. Гешев, който според слухове ще е следващият главен прокурор, продължи:

"Това е древна система за бързи преводи – като "Уестърн Юниън" в момента, но не точно по същия начин.

Използвало се е от хора, които рабтят в една държава - да изпратят парите си при роднни, живеещи в друга държава - призна Гешев.

Това е широко разпространена система - най-вече в арабските държави, тя е традиционна, с вековна история."

В конкретиня случай те имали данни, че такава дейност е осъществявана от България към други страни.

"Финансирането е било с цел определени криминални дейности, включително финансиране и логистика на лица и организации извън територията на България с профил тероризъм."

Обвинителят се похвали, че последната една година във връзка с групата за парични преводи са работили "с почти всички важни наши европейски партньорски служби". А ударът срещу хавалджиите щял да е прецедент за ЕС.