На 18 и 19 януари 1989 г. френският президент Франсоа Митеран прави официално посещение в България в опит да съживи българо-френските дипломатически отношения.

Един от ключовите моменти в тази историческа визита е закуската, организирана в резиденцията на Франция в София. На срещата с Митеран са поканени 12 български интелектуалци и дисиденти, сред които Желю Желев, който година и половина по-късно става първият президент на демократична България след падането на комунистическия режим, поетесата Блага Димитрова, поетът Радой Ралин, журналистите Стефан Продев, Барух Шамлиев, Копринка Червенкова, писателите Йордан Радичков и Ивайло Петров, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн и художникът Светлин Русев, химикът Алексей Шелудко и философът Николай Василев.

Освен Митеран в срещата тогава участват министърът на външните работи на Франция, посланикът, културният аташе. В началото присъстват около 30 френски журналисти, които непосредствено преди разговора напускат залата. Френският президент и гостите му говорят за проблемите на общественото развитие в България, както и за преследванията, на които са подложени участниците в Дискусионния клуб и членовете на Независимото дружество за защита на правата на човека. 

В петък в резиденцията на Франция 30-ата годишнина от това събитие беше специално отбелязана. Сред гостите на френския посланик у нас Ерик Льобедел бяха двама от участниците в закуската с Митеран през 1989 г., журналистката Копринка Червенкова и режисьорът Анжел Вагенщайн. На масата седнаха още европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България г-н Огнян Златев и ректорът на Софийски Университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, съобщиха от френското посолство във Франция.

Там бяха още дъщерята на Желю Желев - Станка Желева, политолозите Антоний Тодоров и Татяна Буруджиева, журналистът Константин Вълков, ученици от 9-а Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и френското училище "Виктор Юго" в София, както и един от лауреатите на наградата на Института "Франсоа Митеран" Артюр Делапорт, който в 15 часа в петък изнесе лекция в Софийския университет, посветена на паметната закуска през 1989 г.

Закуската с Митеран преди 30 г.

"То беше един акт на солидарност, а не информационна среща, на която Митеран, да научи какво става в тази страна, те знаеха по-добре от нас”, спомни си днес 96-годишният Анжел Вагенщайн.

"Много единни бяхме и пълни с надежда, която не се реализира - не за първи път в историята. Сега, след 30 години мога да кажа, че сега оказахме, както винаги, наивници", каза още той.