Посещението на Владимир Путин в Сърбия за пореден път насочи вниманието към голямата геополитическа игра, при която Русия и Западът са в надпревара за налагане на политическа и икономическа хегемония в Югоизточна Европа.

Докато Европейският съюз води преговори с шестте държави от Западните Балкани по членството им в съюза, Путин използва всяка възможност за лично присъствие в региона и разпалва пожар. Това пише в своя публикация за мюнхенския всекидневник “Зюддойче цайтунг” Петер Мюнх.

Според автора в стремленията си Путин не винаги жъне плодове. През 2017 г. не му се удаде да предотврати приема на Черна гора в НАТО. Не уцели и в Македония, където парламентът подкрепи преименуването на страната в Република Северна Македония с цел да продължи пътя си към скорошно присъединяване в НАТО и започване на преговори за членство в ЕС.

Ето защо за Путин все по-важна става Сърбия, която със 7 милиона население е най-голямата държава в региона. При демонстрацията на дружба между двете страни става дума за ответни услуги. За това свидетелства и връченият от Путин на президента на Сърбия орден “Александър Невски”.

“Най-вероятно това е ответен жест на връчването на Путин на най-високия сръбски орден по време на посещението му в Белград през 2014 г.”, се посочва в публикацията.

Според автора Мюнх що се отнася до търговски сделки, на първо място става дума за енергийния сектор. До голяма степен Сърбия е зависима от доставките на руски газ и нефт.

Вучич, също както и Борисов, подари на Путин кученце.

На свой ред на Сърбия се удаде да значително да увеличи износа си за Русия, тъй като Белград отказа солидарност с Европейския съюз по налагането на санкции спрямо Русия, въведени поради кризата в Украйна. Двустранните услуги дори породиха добилата известност максима:

“Косово - това е Сърбия, Крим – това е Русия.”

Белград винаги може да разчита на Москва, когато иде реч да се възпрепятства приема на Косово в международни организации.

“Твърде много неща обединяват Русия и Сърбия. Същевременно много от тях отдалечават Сърбия от ЕС. Вучич отдавна пробва шпагат, но все някога ще му се наложи да направи избор. Е, ще е по-късно, не и в деня, когато получи страхотния руски орден, а хората по улиците ликуваха”, заключава Петер Мюнх.