Един от най-успешните треньори в тениса - Тони Надал, чичо и откривател на Рафаел Надал, говори пред медиите, преди да изнесе открит урок на млади български състезатели в столична зала „София" в Борисовата градина, предаде БГНЕС.

Посланикът на турнира "София оупън 2019" даде мнението си за Григор Димитров и обобщи какво според него е най-важно за един подрастващ тенисист.

"Всеки мач срещу Григор за нас е много труден, защото той притежава всичко - сервира добре, има добър форхенд и бекхенд. Единствено постоянство му липсва. Двамата с Рафаел може да се срещнат на четвъртфинал, но все пак трябва да изчакаме, защото Рафа първо трябва да победи Бердих, а Григор - Тиафо", заяви Чичо Тони, както е известен по цял свят.

"Когато видях Димитров за първи път, си казах, че ще стане №1. За момента обаче му липсва постоянство в играта. Не е достатъчно да печелиш само първия сет. Трябва да продължаваш да натискаш. Това му липсва според мен - още малко усилие. Забелязал съм, че понякога той отваря краката повече от необходимото при подготовката за удар, което допълнително затруднява изпълнението, допълни Тони Надал. - Най-важното нещо за един подрастващ тенисист е да разбере, че загубата е нещо, което се случва и трябва да се поучи от нея.

"Трябва да работят упорито всеки ден. Загубата не е краят на света, тя е нещо нормално, което всеки изживява. Младите трябва да продължат напред и да се развиват. Талантът е важен, но не е определящ. Важно е колко още можеш да надградиш и да се трудиш", завърши испанският специалист.

Надал-старши се срещна със спортния министър Красен Кралев и с шефа на БФ по тенис Стефан Цветков. Бе обсъдена възможност да се направи филиал на академията на Рафа в България. Наскоро бе обявено, че клон ще има в Гърция.

Междувременно Рафаел Надал продължи убедителния си победен път на Откритото първенство на Австралия. Матадора е на осминафинал след урока, който изнесе на младока Алекс де Минор (Австралия) - 6:1, 6:2, 6:4. Де Минор бе третият австралиец, който се изпречи на Рафа и бе сразен.

Следващият му съперник обаче не е от Зеления континент, а е Томаш Бердих (Чехия), който в третия кръг преодоля Диего Шварцман (Аржентина) с 3:1.

Мачът на деня на при мъжете беше между финалиста от миналата година Марин Чилич (Хърватия) и Фернандо Вердаско (Испания) - 4:6, 3:6, 6:1, 7:6(8), 6:3. Това е и един от двубоите на турнира досега. Вердаско има за какво да съжалява, освен че поведе с 2:0 и допусна "пълен ремонт", както се казва на тенис език.

В тайбрека на четвъртия сет той имаше мачбол на свой сервис, но направи двойна грешка!

При жените Мария Шарапова (Русия) отстрани миналогодишната шампионка Каролина Вожняцки (Дания) - 6:4, 4:6, 6:3. Напред продължават също Ангелик Кербер (Германия), Слоун Стивънс (САЩ), Петра Квитова (Чехия), Аманда Анисимова (САЩ), Анастасия Павлюченкова (Русия) и т.н.