Президиумът на Руската академия на науките предлага да бъде удостоен патриарх Кирил със званието "почетен професор на академията". Академиците обосноваха тази идея с цитати на Айнщайн за Бог. Оказва се, че цитатите са взети от сериала, посветен на гениалния физик, излъчван по National Geographic, пише Би Би Си - Русия. 

"Патриархът е голям популяризатор на науката", така пиарката на Руската академия на науките Светлана Попова обясни защо няма логическо противоречие в присъждането на титлата "почетен професор на РАН" на Кирил. Патриархът три пъти бил участвал в програмата "Очевидно-невероятно", водена от съветския и руски физик Сергей Капиц.

"Както казва Айнщайн, теорията на относителността показва гениалността на Създателя и в този смисъл няма никакво противоречие", каза още Попова.

От Би Би Си отбелязват, че въпреки внимателната проверка, която са извършили, не са установили някога Айнщайн да е имал подобно твърдение. 

"Божието слово за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост", пише Нобеловият лауреат.- "Библията е сборник от поучителни, но и доста примитивни легенди. Никакво тълкуване, независимо колко е изящно, няма да промени отношението ми."

Той нарича и юдаизма, заедно с всички останали религии, "въплъщение на примитивни предразсъдъци". Айнщайн в различни свои трудове и писма пише, че не вярва в персонификацията на Бог, напомня медията.

Пред Би Би Си прессекретарят на президента на РАН Светлана Попова уточнява, че тя не е цитирала самия учен, а персонажа от сериала "Гений".

Тя допълва, че в Руската академия на науките са решили да наградят патриарх Кирил за неговия ентусиазъм по въпроса за "сближаването и разбирането на науката и религията". Каква ще бъде новата роля на патриарх в академията не е ясно.

През 2010 г. патриарх Кирил стана почетен професор на ядрения университет МИФИ. След две години там беше открита катедра по теология, чийто ръководител стана митрополит Иларион, който е ръководител на външните църковни връзки на Руската православна църква.

Кирил се смята за много близък до Кремъл и до президента Владимир Путин, с когото се познават още от тогавашния Ленинград.

Патриархът на Руската православна църква Кирил е известен с предпочитанията си към луксозния живот. Наскоро стана ясно, че той лети с частен самолет, предоставен му от бизнесмени, които по този начин се стремят да окажат услуга на Църквата. Той беше забелязан да пристига в Екатеринбург с Embraer Legacy 600, чиято цена според някои оценки достига 25 млн. долара. Преди време патриархът беше заснет да носи със скъп швейцарски часовник от марката "Breguet", чиято цена е 30 хиляди евро. 

Според Кирил хомосексуалните бракове вещаели края на света, а руските бомби в Сирия носели мир и щастие на хората. В последното си коледното обръщение той обясни, че интернет и техническите джаджи са дело на Антихриста.

Руският патриарх успя да предизвика скандал и с посещението си в България миналата година.