Светът гледа как Пловдив стана европейска столица на културата миналия петък през фолк телевизията “Планета”. Видеоканалът You Tube е свалил оригиналния видеозапис на церемонията по откриването.

Причината е анекдотична - записът на организаторите влязъл в конфликт със запис на същото събитие за предаване на “Планета”, който очевидно е бил качен по-рано, съобщи “Пайнер”, компанията собственичка на телевизията.

Автоматичната система за разпознаване на You Tube с изкуствения си интелект отстранила оригиналния запис.

Неговият собственик, Фондация „Пловдив 2019“ обяснява в съобщение, че сега зрителите във видеоканала могат да видят как Пловдив става европейска столица на културата чрез предаването „Бащино огнище“ на “Планета”.

То е насочено фолклора, традициите и днешния ден на България, публикува се в YouTube и отразява важните културни прояви в страната.

На „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ предаването е посветило разширен репортаж от официалната церемония по откриването.

“Системата за автоматично разпознаване на YouTube е засякла съвпадения на нашето видео с вече публикуваното там видео на Фондация „Пловдив 2019“ и е обявила конфликт, въпреки че нито „Пайнер“, нито телевизия „Планета“ са предявявали претенции по отношение на авторството на музикални фрагменти, използвани във видеоматериалите или изпълнители в програмата”, пише в съобщението. “Работим по въпроса да се свържем с YouTube и да коригираме недоразумението. Извиняваме се за неудобството.“