"Земна" и "всеотдайна". Такава е била експетризата на управляващите, за да се спрат на американския изтребител F-16 за започване на преговори със САЩ за закушпуването му.

Това стана ясно от думите на заместник-председателя на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в сутрешния блок на бТВ. Цветанов за пореден път коментира защо правителството реши да преговаря с Щатите за придобиването на нов тип боен самолет при положение, че американската оферта не отговаря на заложените от България параметри - по-скъпа е и засега не дава възможност за разсрочено плащане.

"Това, което е дадено като прогнозна цена, може да бъде намалено. Единственото, което е ясно е, че цената ще намалява в преговорния процес и че няма да има скрити разходи в последствие. Каквито ще има при останалите оферти", даде заявка Цветанов.

И се прехвърли към любимата си тема - президентът Румен Радев. Причината в случая бе, че Радев определи правителственото решение като "триумф на лобизма". 

"Какъв триумф на лобизма?! Може ли когато водиш преговори с правителството на САЩ да наричаш това лобизъм?! По този начин трябва да обвиним тези десет държави от ЕС, които са купили такива самолети", отвърна задочно председателят на ПГ на ГЕРБ.

След което на свой ред обвини Радев за действията на назначения от него служебен кабинет, който спазвайки сроковете по заложената от ГЕРБ преди това процедура, се спря на изтребителите "Грипен" малко преди редовно избраното ново правителство да стъпи в длъжност. Според Цветанов всичко това било направено "на тъмно, непрозрачно, осем дни преди полагането на клетва на новия министър-председател и на новото Народно събрание".

На въпрос защо изобщо е обявен конкурс, след като решението ще е политическо и за пред хората ли е била обявена процедурата, зам.-председателят на ГЕРБ коментира:

"За да можеш да вземеш политическо решение то трябва да бъде достатъчно добре информационно осъзнато. А защо тябва да има някакъв спор с президента? С изказванията си той визира периода, в който неговото служебно правителство взе решение. Сегашната процедура е прозрачна. Ние ползвахме експертизата на бившия началник на Румен Радев генерал Константин Попов, който може да бъде много по-земен, много по-всеотдаен".

Цветанов визира бившия началник на отбраната Попов, който към момента е депутат от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента. И той като Радев е летец.

По отношение на предстоящия евровот, Цветанов постави цел: 

"Започваме със стартова позиция шест евродепутати (колкото ГЕРБ има и в момента) и съм убеден, че при добро стечение на обстоятелствата, имаме потенциал и за седем." 

Цветанов похвали персонално само еврокомисарката Мария Габриел и въпреки че в средите на ГЕРБ отдавна се говори, че тя ще е водач на евролистата, отказа да посочи кой ще е начело. 

"Увеличавам колекцията от часовниците си - имам вече около десетина-единадесет", похвали се заместниктът на Бойко Борисов в партията, визирайки облога, който винаги преди избори си правят двамата.