Бившият наставник на "Лудогорец" Георги Дерменджиев е новият треньор на "Левски". Човекът, извел два пъти "орлите" до групите на Шампионската лига, заменя Славиша Стоянович.

Словенецът и "сините" се разделят по взаимно съгласие. Събитията се развиха бързо вчера и миналата нощ. Преговорите с двамата се водят от Павел Колев, който от днес е изпълнителен директор на клуба.

"Преговорите се развиха светкавично, заяви Дерменджиев за "Дарик". - Снощи до късно имахме среща с Павел Колев. Знам, че "Левски" е една огромна отговорност, но не се притеснявам от нищо. "Левски" е запазена марка, от която всеки трябва да има респект. Павел Колев е сериозен мъж, на когото вярвам. Той ме увери, че структурно нещата ще се подредят. Неговата дума ми е достатъчна."

Роденият в Сливен специалист ще замине за подготовката на "Левски" в Кипър вероятно във вторник, заедно с Колев. Не е ясно дали е поставил изисквания за селекция.

За напускане на Славиша Стоянович се заговори в края на миналата година, когато стана ясно, че е получил оферта от футболната федерация на Латвия. Той дойде за началото на зимната подготовка в България и увери, че писанията били "инсинуации и спекулации". Стана ясно, че ще изкара на "Герена" най-много лятото, когато изтича договорът му.

По информация на Клуб Z инициативата за прекратяване на взаимоотношенията със Стоянович идва от Павел Колев. Желанието на бившия зам.-изпълнителен директор и международник на БФС е треньорът на "Левски" да работи в перспектива, за да гради отбор, който от новия сезон да се бори за титлата. В настоящия шансовете са малки, а тимът бе изхвърлен от турнира за Купата. На "Герена" биха се оказали в по-трудна позиция, ако в края на сезона почнат да търсят нов наставник.

Целта е с Дерменджиев да се работи в по-дългосрочна перспектива. Променената ситуация е по-добра и за Стоянович, който веднага ще се заеме със селекционерския пост на Латвия - евроквалификациите започват напролет.

Георги Дерменджиев е единственият български треньор, спечелил победа в групите на Шампионската лига. Дълго време той беше помощник-треньор в "Литекс", а след това и в "Лудогорец" на Ивайло Петев и Стойчо Стоев, преди да оглави "зелените". За последно той се раздели с Разград през 2017 г., след което пое казахстанския "Ордабаси". Дерменджиев напусна този клуб миналото лято.