След неколкодневно активно "тийзване" в социалните мрежи сайтът на радио "Свободна Европа" от тази сутрин е активен. 

Медията обяви, че се завръща в България още в средата на миналата година и ще заработи в началото на 2019-а.

"Свободна Европа" е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950-а до 2004 г. излъчва предавания на български език. От тази година "Свободна Европа" е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език. 

Журналистите на RFE/RL предоставят новини в 22 държави на 26 езика.

RFE/RL е регистрирана като частна корпорация с нестопанска цел, която се финансира от грант от Конгреса на САЩ чрез Американската агенция за глобални медии (USAGM). Редакционната независимост на RFE/RL е гарантирана от законодателството на САЩ.

"Мисията на "Свободна Европа" е чрез своето новинарско съдържание да насърчава демократичните ценности и институции чрез своето новинарско съдържание в страни, където свободните медии не са напълно утвърдени или изцяло са забранени", посочват за себе си журналистите.

И обещават: "честни и обективни новини, анализи и дискусии по местни, регионални и международни теми, които са важни за демокрацията и свободния пазар; борба с всяка форма на нетолерантност, насърчаване на взаимното разбирателство между народите и придържане към принципите на етичната журналистика, предлага съдържание, което е професионално, балансирано и в крак с най-високите журналистически стандарти".

Клуб Z пожелава успех на колегите!