Г-жо Булева, вие сте звезда! Известните в последно време учители у нас бяха двама – Теодосий Теодосиев, подготвял победители в международни олимпиади по физика, който вече е пенсионер и преподава в частната си школа – и Силвия Зубева. Тя сигурно е добра в професията си, но стана известна като „най-красивата учителка“ след публикация на снимка от първия учебен ден през 2015 г. – и вече се омъжи.

Но сега вие сте свръхновата звезда в това съзвездие, защото се прославихте едва миналата седмица като „учителката от 38-о, която учи децата, че американците не са кацали на Луната“. А ако случайно някой от началниците Ви реши да Ви накаже, още утре академици ще пишат открито писмо във Ваша зашита, а благодарни родители ще играят хоро във Ваша чест пред Министерството на образованието.

Но след като Ви гледахме в „120 минути“ по Би Ти Ви, решихме и ние да се обърнем към Вас публично, защото няма как да сте сама в преподавателските си методи. Сигурни сме, че има други като Вас – например директорката на 38-о училище, която Ви защити в студиото.

„Учителят вече отдавна не е център на обучение – казахте пред Светослав Иванов, –  има различни източници на информация, полезни както за възрастните, така и за децата. Независимо дали им преподавам за създаването на българската държава, за пингвините или как се излюпва пиленце, се старая да им дам малко повече от това, което пише в учебниците.“

Интересен момент е, че докато карате учениците си (четвъртокласници) да се съмняват в кацането на Луната, медиите все още са пълни с репортажи от скорошното кацане на китайска сонда от обратната страна на Луната. Още по-интересно е, че предпочетохте да запазите за себе си личното си мнение по този толкова нашумял напоследък научен въпрос. Казахте, че от цялата тази информация в наше време човек понякога се загубвал и имало известни рискове. Така е, права сте, има големи рискове. Но следващите Ви думи бяха доста изненадващи, особено за учител с 30-годишен опит:

„Ние ползваме уважавани и достоверни източници като „Дискъвъри“, „Уикипедия“ и „Ютюб“.

Госпожо Булева, обръщаме се директно към Вас, понеже предполагаме, че ще продължите да преподавате. Моля, обърнете внимание на следното: от „Дискавъри ченъл“ наистина могат да се научат интересни неща, но основната му цел не е научна, а развлекателна – каналът е хващан във фалшификации (това се отнася и за „Хистори ченъл“ и „Анимал планет“). В Уикипедия също има доста неточности и неверни неща, там винаги проверявайте източниците. А в Ютюб можем да срещнем толкова измислици, лъжи и измами, колкото във Фейсбук –  и даже повече.

Иначе сте права, че в много области на науката наистина има спорни въпроси (но дали хора са стъпвали на Луната не е един от тях – между 1969-а и 1972 г. шест американски космически апарата с хора в тях са кацали там, 12 астронавти са се разхождали по лунната повърхност).

Казвате, че когато детето получава различни информации от два различни източника, това щяло да го провокира да потърси трети източник, за да разбере истината. Само че, ползвайки безразборно различни източници, дори и да срещне истината, детето няма как да я разпознае, преди да се е научило на критично мислене. Както – изглежда – се е случило с Вас, щом смятате за достоверни източници Уикипедия и Ютюб.

За съжаление, Вие няма как да ги научите на критично мислене. В днешния информационен потоп, който излива върху нас алтернативни факти, полуистини, фалшиви новини, кликбайт заглавия и абсурдни лични мнения, това е изключително важно умение. Без него или започваме да вярваме на откровени лъжи, или решаваме, че всички са маскари и лъжат, а реалността е непознаваема. И най-лошото е, че ако възрастният човек може да се научи да си подбира източниците, то децата няма как да избягат от такива учителки.

Молим Ви, г-жо Булева, в следващите си часове да не занимавате децата с нито една от следните теми, дори и ако според Вас те са спорни и научни (и въпреки че в Ютюб има много филмчета с аргументи и контрааргументи, и по „Дискавъри“ също, и във форума на BG-Mamma даже):

Плоска ли Земята и ако не е, защо не падаме от нея?

Наистина ли се върти и ако да, защо не ни става лошо?

Човекът от вид примати ли е произлязъл, или някой друг го е направил от кал?

Причиняват ли ваксините против морбили аутизъм, или ваксините срещу аутизъм причиняват морбили?

Съществува ли Финландия?

Добро възпитателно средство ли е умереният бой с гола ръка, или се налага да използваме каиш и тънка върбова пръчка?

Шекспир ли е написал „Хамлет“, или това е бил съвсем друг човек със същото име и външност?

Защо науката отказва да признае публично пряката връзка между цвета на кожата и интелекта – и ако няма такава връзка, тогава откъде идва изразът „светъл ум“?

"Площад Славейков"