От Обединени патриоти (ОП) все още не са обявили ще се явят ли обединени на изборите за Европейски парламент, но иначе кампанията тече вътре в редиците на коалицията. В малкия партньор на ГЕРБ в управлението, в който след оставката на Валери Симеонов като вицепремиер скандалите попритихнаха, сега се задава "поредна футболна драма". В основата й е листата за европейски депутати и в частност - кой ще я води.

Тон зададе днес тихият през изминалите няколко месеца лидер на "Атака" и председател на парламентарната група на коалицията - Волен Сидеров. Който атакува сегашния единствен представител на ОП в ЕП - Ангел Джамбазки. 

Днес от пресцентъра на "Атака" решиха разпространят съобщение от името на лидера с мотива, че в медиите се тиражирали "поръчкови публикации" с информация за това, че Сидеров настоявал да е водач на листата на "патриотите". Тези информации, които в действителност съпровождат парламентарния живот на малката коалиция, от партията на Сидеров определят като "откровени лъжи". 

От "Атака" уточняват, че "до момента разговори за предстоящите евроизбори не са водени в коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" и съответно въпросът за водаческото място на евролистата не е поставян".

Претендентът

Дотук добре. Ако във втората част на прессъобщението не се атакуваше евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, сочен за основен "претендент" за лидерското място в листата.

"Поръчковите публикации са предизвикани от истеричния страх на някои евродепутати, че може вече да не са такива и да се лишат от стотици хиляди евро, събрани от заплати в банка", се казва в позицията на "Атака".

Макар и тук да не се конкретизита името на Джамбазки, в скорошен свой коментар за сочената за близка до депутата Делян Пеевски агенция "Блиц", Сидеров заявява: "Това са слухове, които са предизвикани от вътрешнокоалиционни партньори. Явно Ангел Джамбазки се притеснява и го е страх, че няма да е евродепутат и няма да спести близо половин милион лева от заплата само за една година".

В днешното съобщение се допълва и че Сидеров "ще постави темата за възнагражденията на всички евродепутати от всички партии. Кой колко е получил и заделил в лични сметки?". Както и "законодателни промени за повече контрол и отчетност на евродепутатите". Той щял да настоява и "всички кандидати за евродепутати да декларират отказ от огромните суми, които получават незаслужено". Тези суми трябвлао "да бъдат дарявани за животоспасяващи цели".

Консерваторите

Ако се върнем малко назад във времето, ще си спомним за един друг мини скандал с участието на Джамбазки и Сидеров. Малко след като лидерът на "Атака" реши да си партнира с евродепутата и лидер на Николай Бареков, като целта формулирана от двамата бе създаване на консервативен алианс в България, зам.-председателят на ВМРО написа писмо до колегите си европейски консерватори, в което ги предупреждаваше за Бареков и им препоръча дори да не се снимат с него и със Сидеров - това можело да компрометира групата им в ЕП (ЕКР) и целия алианс (АКРЕ). Джамбазки припомняше и, че позициите на ЕКР относно анексията на Крим коренно се различават от тези на проруската "Атака".

Историята не бе разгласена от Сидеров, но това направи Бареков, определяйки писмото като "донос".  В последствие на Джамбазки му се наложи да се извини на Сидеров, че е замесил името му във вътрешната за консерваторите битка с Бареков.

В съвместните публични изяви на Бареков и Сидеров обаче, първият нееднократно е заявявал, че водач на евролистата трябва да е лидерът на "Атака".

Кампания

Евровотът е насрочен за 26 май, но от ОП все още не дават заявка как ще се явят, камо ли каква кампания ще водят и кой ще води листата. Депутати споделят, че Сидеров бойкотирал опитите за разговори от изминалите седмици - въпреки че сам Сидеров многократно публично е заявявал, че е поставял въпроса и бойкотът всъщност идвал от Валери Симеонов. Симеонов бил "за" общото явяване, твърдят народни избраници от ВМРО и НФСБ.

По отношение на водача на листата самият Джабмазки предлага той да се определи чрез публично гласуване сред всички симпатизанти на "патриотите" - не само сред партийните членове. Решение и по този въпрос засега няма.