Можем ли да съживим древните същества? Ако филмовата поредица "Джурасик парк" опита това на големия екран с машини и компютърни ефекти, учените би трябвало да го правят още по-добре.

Разбира се, екипът от биологът-еволюционист Джон Някатура и експертът по роботи Камило Мело не са работили с цел да впечатляват публиката. Целта им е била друга - да разберат по-добре походката на древното влечуго Orabates pabsti.

Тази ранна издънка на потомството, от което са произлезли птиците, влечугите и бозайниците, е далечен братовчед на крокодила и ранните земноводни.

Ключово е, че от този вид учените са разполагали с изключително добре запазен и артикулиран скелет, както и стъпки на животното.

Така с помощта на 3D анимация първоначално е направен анимиран модел, който да спазва ограниченията на дигитализирания скелет и да стъпва в стъпките на фосила. В добавка екипът е записал с рентгеново видео 4 други съвременни гущери, чийто скелет е подобен на Орабатес.

След това обаче Мело изработил с помощта на 3D принтер робот - Orobot, в който бил вграден разработения вече алгоритъм за движение. Оказало се, че походката на древното влечуго е била далеч по-ефективна от предполагаемото. Това променя теориите за това колко далеч от водата е излизал Орабатес.

Eто и пълното видео за експеримента: