Първи по рейтинг, но износени от власт. Така влиза ГЕРБ в двете кампании за изборите през 2019 година. Или по-скоро в една целогодишна кампания, защото за ГЕРБ лято няма да има. Както разпореди Цветан Цветанов на Националната предизборна среща на ГЕРБ, от 1 юни започва здрава работа за местния вот след евроизборите в края на май.

"Износваме се"

“Задавам си за мен въпроса - защо сме първа политическа сила, защо обаче и нашата подкрепа намалява. Да, износваме се. Но от първото правителство (на ГЕРБ - бел.ред.) сме само аз и Томислав Дончев, никой друг”, заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в речта си по време на срещата в НДК. Реч, в която не обеща реформи (че кой прави такива неща в година на избори?). Не обеща и нищо “дясно”, което всъщност не е и необходимо - достатъчно е, че “истинската дясна партия се казва ГЕРБ”, по думите на Борисов. Принадлежността към европейското политическо семейство на десните - Европейската народна партия, се брои за родов белег. Макар делата на ГЕРБ в трите мандата отчасти да се разминават с принципите за икономическа свобода, минимална държавна намеса, свободна конкуренция при ясни и еднакви за всички правила.

Начертаната сега линия гласи: „хората искат справедливост, ще им я дадем”. Все някак износването трябва да се преодолее, дори ако трябва да се къса живо месо от партийното тяло. Но това в ГЕРБ вече си го знаят - Борисов не се колебае да се отърве от всеки, замесен в публичен скандал. Е, не чак от всеки - Делян Добрев например остана в парламента, въпреки обвиненията за кадруване в община Хасково и за бизнес интереси в санирането. Непоклатим е и министърът на финансите Владислав Горанов, проверяван от КПКОНПИ за конфликт на интереси заради луксозния апартамент, в който живее безвъзмездно. Междувременно се оказа, че и бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков обитава жилище по подобна схема.

За сметка на това депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов се сбогува с мястото си заради ония 4 тона суджук, за които изнудвал търговец от Добрич с името на Борисов на уста. Тази година и други ще се разделят с властта, осигурена им от управляващата партия - някои кметове, те си знаят, именно така са разчели следните думи на Борисов: "Ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята”.

Няма да мине без “кръвопускане”. Този път рязането на ленти, пеещите фонтани, пътните отсечки и обновените площади няма да са фокус в предизборната кампания на ГЕРБ, а само фон. Защото това вече сме го виждали. В третия мандат на едно почти десетгодишно управление на ГЕРБ всичко започва да натежава - калпав ремонт на улица, кичозна настилка на площад, скъпо саниране с дефекти... Ако в първия мандат още нямаше редовни печеливши в конкурсите за обществени поръчки, в третия фаворитите вече са известни. Ако в първия мандат лобистките законопроекти бяха стопирани (Синята коалиция не беше като днешната опозиция), в третия те вече са практика. Ако в първия мандат механизмите на сцепление между управляващи и прокуратура още не бяха сработили, във втория и третия вече е налице хармонична симбиоза.

"Това е политиката - да се слееш с народа"

Изобщо любовта между ГЕРБ и електората стана като в онзи виц, в който жената, хваната с любовника си, казала на измамения съпруг: “Скъпи, ти не ме обичаш вече - вярваш на очите си, а не на това, което ти казвам”. Затова тази година “казването” ще е в повече, а премиерът вече сръчка съпартийците си - да бъдат гласовити винаги, когато някой, било депутат от БСП или Първа дама, ги засегне на постижения. Което означава, че ни очаква потоп от надвикване и патетика, който ще се лее в медиите от сутрин до вечер. А предвид парцелирането им, знаем чия дума ще е последна.

В речта си в НДК Борисов не пропусна да се обърне към “малкия човек”: “Всяка душа, всеки човек трябва да чуваме. Ако има грешка - да се поправя на мига”. Или както казваше навремето Тодор Живков, един от кумирите на Борисов: „Това е политиката - да се слееш с народа". А има толкова много грешки за поправяне - една "дупка” във Варна, за която държавата плати 43 милиона лева, ликвидирането на “Булгартабак холдинг” със съучастието на властта, осигуряването на милиони чрез схемата “студен резерв” за Ковачки и Доган. Точно тези грешки обаче ГЕРБ няма да се осмели да поправи.

"Дойче веле"