Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите, заяви заместник - главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК, предаде „Фокус“.

По думите му съществуват определени тенденции и процеси в държавата, включително и с наказателно-правен аспект, които способстват парите от НОИ и НЗОК да отиват не към нуждаещите се инвалиди и болни лица, а към хора, които не би следвало да получават финансиране от тези две институции. Той уточни, че от министър-председателя Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров е възложено да се извърши анализ, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и МВР за наказателно-правен анализ, извършване на проверки и образуване на досъдебни производства за документни престъпления.

„След извършен анализ бяха събрани почти всички производства последните 4-5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии основно с неистински документи“, допълни Гешев.

По думите му в определени региони се е установило, че процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии на конкретния регион. Той даде пример, че най-големият процент е в Силистра – 28,6% от всички пенсии в област Силистра, Разград – над 18%, Перник 16,97%.

„В резултат на този анализ на риска бяха предприети действия с МВР във взаимодействие със съответните окръжни и районни прокуратури и започнаха проверки, на някои места и досъдебни производство“, заяви още Гешев. „Предстои извършване на такава дейност в останалите областни градове, където процентите на тези инвалидни пенсии са по-ниски“, каза той и обясни, че при проведени разпити на стотици лица през този един месец и активно последните две седмици, като начало впечатлението е, че голям процент от лицата не знаят от какво са болни.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове. 

„Само последните две седмици е констатирано, че никой не ходи никъде - минават посредници, получават по 600 лв. и носят необходимите документи. Получават се едни инвалидни пенсии и човекът си живее добре без да има нужда от каквото и да е парична помощ“, коментира Гешев.

„Това не е инцидентна кампания. Предстои да се случва до края на тази година. Да анализираме и старите досъдебни производства и преписки. Основните интересни от тях ще бъдат взети на отчет от Върховна касационна прокуратура, ще бъдат следени. Най-напреднало от новите досъдебни производства е това в Силистра", каза той и посочи, че там предстои да бъдат повдигнати обвинения. Той поясни, че сред лицата, които се занимават с ТЕЛК-ове в Силистра е бивш кмет на населено място.

"Работи се активно. Лицата, които ползват неистински документи и получават инвалидни пенсии и лицата, които ги подпомагат и членовете на съответните комисии, които не си спазват задълженията, носят наказателна отговорност в случай, че бъде доказано, че те осъществяват престъпление“, каза още заместник-главният прокурор.  

В Силистра бяха намерени огромен брой книжа, празни бланки за ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани и лични документи. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинга.

„Също така при нашите проверки беше установено, че повечето от епикризите и диагнозите са coppy-paste - едни и същи“, допълни още гл. комисар Иванов. „Над 200 лица сме свели сведения. Голям процент не знаят от какво са болни. Не знаят къде са се лекували, каква им е диагнозата. Не знаят дали са били хоспитализирани, дали и какви документи са необходими. Отделно комисията от колко човека е, дали един лекар, дали са трима“, каза още Иванов и допълни, че всичко това води до изводите и може да се направи обосновано предположение, че става въпрос за фиктивно издаване на документи.  

В последните години броят на инвалидните пенсии нараства, проблемът е с хората, които ги ползват и нямат основание за това. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов.

„Благодаря на Върховна прокуратура и на полицията, които се ангажираха с една тема, която е във фокуса на обществото и на медиите като цяло. Не е тайна, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства. В тях най-голямо значение като брой и като разход имат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. Статистическите данни показват, че в периода от 2011 г. пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 хил. души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и населението като цяло. На фона на 2017 г. през 2018 г. общият брой на пенсиите намалява, но тук динамиката на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване не следва общата тенденция. Техният брой остава сравнително постоянен. Това очаквано води до по-бърз ръст на разходите за инвалидни пенсии за общо заболяване, за отопляване“, коментира Иванов.

Той уточни, че през 2018 г. за пенсиите за общо заболяване са извършвани разходи в размер на 1,566 млрд. лв.

„Като се добавят другите инвалидни пенсии сумата нараства на 1,700 млрд. лв. Това е ръст с над 8% спрямо 2017 г.“, коментира още управителят на НОИ. По думите му за сравнение, нормалните пенсии нарастват с 5%. „Обезпокоително е, че намалява средният осигурителен стаж на пенсионерите с лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване. Особено чувствителен е спадът при новоотпуснатите пенсии. През 2017 г. средният стаж е бил малко над 17,1 години, като само за една година е намаляло с 1,3 година. Това намаление съвпада с реформата, която беше предизвикана и която беше предприета през 2015 г. за увеличаване на възрастта на пенсиониране на всички граждани. За да заобиколят това доста хора, преминаха и си извадиха инвалидни пенсии“, допълни още управителят на НОИ.

Иванов коментира, че тревожен факт е, че с разрез с демографската тенденция, броят на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, които се падат на 100 души от населението, нараства във всички области на страната. Той уточни, че повечето от хората, които имат инвалидни пенсии, могат да продължат да работят, но получават и пенсии.

„Нещо, което в доста държави в ЕС е невъзможно“, допълни още управителят на НОИ.

По отношение на област Силистра, Иванов коментира, че има селища, в които един от всеки трима пенсионери е с пенсия за инвалидност заради общо заболяване. „Освен инвалидните пенсии, резултатите от експертизите на работоспособността или от ТЕЛК-овете могат да дадат достъп до няколко десетки социални права“, каза Иванов и уточни, че става въпрос за 39 социални права.

„Освен инвалидна пенсия, те могат да получават интеграционни добавки и допълнителната месечна помощ, която е в размер до 190 лв. в зависимост от степента на увреждане. Освен това, те получават безплатни винетки. Около 230 хил. лица получават безплатни винетки. Всички тези лица получават и средства за рехабилитация, за безплатни пътувания два пъти в годината с влак“, допълни още той. По думите му проблемът е с хората, които ползват тези неща и нямат основание за това.