Икономическият растеж на Китай достигна до най-ниското си ниво от три десетилетия насам през 2018 г. Това принуди Пекин да увеличи мерките за стимулиране на икономиката и да се опита да уреди търговските си отношения с Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

Растежът намаля до 6,6 процента през 2018 г. от 6,9 на сто през 2017 г., докато апетитът на света за китайските стоки отслабна, според официални данни. 

Прогнозистите предричат, че Пекин ще се опита да преодолее кризата като намали цената на кредита, повиши правителствените разходи и възприеме мерки за насърчаване на продажбата на автомобили и потребителски стоки.

Комунистическите лидери искат да насочат Китай към по-умерен, но себедостатъчен растеж, който да се ръководи предимно от потребителските разходи, вместо от търговията и инвестициите. Но забавянето се оказа много по-остро от очакваното, което принуди Китай да финансира изграждането на пътища, мостове и да наложи на банките да отпускат повече заеми, особено за предприемачите.

"Натискът отгоре-надолу върху икономиката се засилва", заяви на конференция Нинг Жиже, комисарят на Националното бюро по статистиката.

Той посочи като фактори контрола върху износа, враждебните финансови пазари и намаляващите разходи за инвестиция.

Въпреки това Нинг настоява, че Китай може да удържи на шоковете, като подчерта, че "дългосрочната тенденция на стабилност няма да се промени".

Икономическият растеж през 2018 г. е най-ниският от 1990 г. насам, когато е бил 3,9 на сто - дължи се на насилственото прекратяване на протестите на площад "Тианмън" в Пекин през 1989 г.

Растежът в последната четвъртина на 2018 г. падна до 6,4 процента - най-ниското ниво на четвъртина след световната финансова криза от 2008 г.

"Правителството се очаква да възприеме повече фискални и монетарни стимулиращи мерки, за да подкрепи икономическия растеж", заяви в доклад Янджун Лин от "IHS Markit".

Ръстът на инвестициите и разходите в дребната търговия са намалели, но анализаторите посочват, че има подобрение в производството през декември. То е регистрирало ръст от 5,7 за една година и 0,3 на сто от ноември.

Производството на пластмаса, метали и индустриални машини също се увеличи, "което предполага по-добри очаквания за повишаване на инвестициите", заяви Чаопинг Жу от "Дж.П. Морган" в доклад. 

Но търговският конфликт със САЩ струва скъпо.

Износът се издържа през по-голямата част от 2018 г. въпреки митата на Тръмп върху китайски вносни стоки. Но той се сви през декември, когато санкциите започнаха да въздействат върху търсенето в Америка.

Двете страни са си наложили мита до 25 процента на стоки, които струват десетки милиарди долари, като основното оплакване от страна на САЩ е, че Пекин краде или притиска компании да предават технологиите си. Вашингтон иска Китай да се откаже от плановете си за контролирано от държавата развитие, което според търговските ѝ парньори нарушава задължението на китайската република да държи пазарите си отворени.

Основният търговски представител на Китай вицепремиерът Лиу Хе ще посети Вашингтон в края на януари.

Според икономисти срещата между Лиу и американския му колега Робърт Лигтизър означава, че представители на страните на по-ниско ниво вече са постигнали напредък.

Тръмп заяви в събота, че търговските отношения с Китай "вървят много добре" и че "сделка наистина е възможно да се сключи".

Прогностиците очакват китайският растеж да напусне дъното през тази година заради мерките на Пекин, но не знаят точно кога ще се случи това заради свиването на износа. 

Разходите за обществени поръчки "се очертават да бъдат двигателя за 2019 г.", заяви в доклад Ирис Панг от ING.

"Въпреки това бизнесът отвъд инфраструктурата ще пострада сериозно. И дългът ще расте", добави тя.

Среща на лидерите на Комунистическата партия през декември обеща да намали данъците, да осигури повече заеми от банки на производителите и да подпомогне частния сектор. 

Китайските лидери предупреждават компаниите и инвеститорите да не очакват растеж в "двуцифрени проценти" като в предишните десетилетия.

Прогностици очакват той да се намалее до 6,3 на сто или дори повече.

"Очаква се икономиката на Китай да отслабне повече преди растежът да се стабилизира във втората половина на годината", заяви в доклад Джулиан Еванс-Причард от "Кепитъл Икономикс".