Районният съд в Барнаул, Русия, прекрати наказателно дело срещу 20-годишния студент Данил Маркин, обвинен в екстремизъм за публикуване на мемове на религиозни теми в интернет, предаде „Интерфакс“, като се позова на съдебната пресслужба.

Съдът уточни, че делото е прекратено поради липса на престъпление и частична декриминализация на антиекстремисткия член 282 от Наказателния кодекс.

На страницата си в руската социална мрежа „ВКонтакте“ Маркин написа, че според резултатите от експертизите в неговите публикации, няма омраза към вярващите, както е посочила прокуратурата. Той отбелязва, че не се гласи да търси компенсация:

„Нямам сили да се съдя още една година заради възможността да взема 100 хиляди рубли (към 2560 лв.)“, добавя младежът.

Наказателното дело срещу студента е възбудено през лятото на 2017 г. по чл. 282, ал. 1 („Подбуждане към омраза, както и унижение на достойнството на група хора въз основа на пол, раса, националност, език, произход или религия“), като за основание са послужили записи и няколко десетки снимки, запазени на страницата му в социалната мрежа. На една от тях героят от сериала „Игра на тронове“ Джон Сняг, който по сюжет умира, а после оживява, е бил изобразен с ореол над главата. Илюстрацията била съпроводена с надпис „Джон Сноу воскресе! Воистину воскресе!“.

На 10 януари тази година стана известно, че е прекратено и делото срещу студентката Мария Мотузная, също от Барнаул, която бе една от първите жертви на новия закон за екстремизъм чрез мемове – след което тя напусна Русия, за да се спаси от наказателно преследване.

Прекратяването на наказателни дела за постване и споделяне на мемове започна, след като президентът Владимир Путин подписа закона за изменение на чл. 282 от Наказателния кодекс. Според документа гражданите не трябва да носят наказателна отговорност за злонамерени изображения и изявления, освен ако не представляват сериозна заплаха за основите на конституционната система и сигурността на държавата.

Площад Славейков