Как са потръгнали обектите на предприемача Александър Валкин, след като Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров се озоваха в ареста? С кои мистериозни лица той е разговарял преди прокуратурата да залови тримата с белязани пари? Искан ли му е подкуп и в натура - процент от бъдещото му строителство в апартаменти? Защо Ваклин е бил кандидат-депутат на предишни избори?

На тези и много други въпроси трябваше да отговаря днес предприемачът Ваклин, който подаде сигнала за подкуп в районното кметство в "Младост". Всъщност специализираният съд допусна втори разпит на свидетеля, за да се уточнят две основни неща от СРС-ата - защо на едно място се чуват "15 000 лева" и "специализирана прокуратура" и какво е имал предвид Ваклин, когато - явно вбесен - разказва на Петко Дюлгеров, че за тези пари ще издигне кмет на София или ще направи така, че да се промени законът - районните кметове да станат назначаеми, а не избираеми.

На първото днес Ваклин каза, че не си спомня за какви 15 000 и каква прокуратура става въпрос в СРС-тата. На второто обаче бе по-разговорлив - заяви в съдебната зала, че е имал предвид, че за тези пари (на него според обвинението са му поискани първоначално 1 милион евро, намалени на 500 000 евро, б.р.) може да се организира медийна кампания, която да наклони общественото мнение в посока - районните кметове да не са избираеми. Обясни, че никога не е имал предвид да плаща за издигане на кмет и пр.

"Изразих мнение още преди - че такава една сума би било по-лесно да не я давам, а да изчакам до следващите местни избори - 2019 г. и да не строя. 

Що се отнася до – тука намеквате за политически промени и закани за избори - това, което имах предвид в разговора, е че с такава сума пари може да се организира кампания - медийна кампания, с която да се променят обществените нагласи, за да не са избираеми районните кметове. Което, между другото,  смятам за нормално.

Говорим само за медийна кампания – такава каквато се извършва в момента срещу мен и срещу цялото дело. Само че аз имам платени данъци за тези пари", заяви бизнесменът.

От въпросите на Биляна Петрова, която беше свръхактивна, се разбра още, че Ваклин е бил в кандидат депутатска листа. После пред Клуб Z той уточни, че е бил в малка партия, която не е успяла да вземе нищо и че става въпрос за изборите, довели ГЕРБ на власт за втори мандат.

На подвърпосите - има ли политически амбиции, той заяви, че е зает човек и на днешна дата и през ум не му минавало да се занимава с политика.

Днес Ваклин заяви пред съда и че преди да започне да записва срещите си с Петко Дюлгеров му е било казано, че може да се мисли и за рушвет "в натура" - между 3 и 5% от общата разгърната площ, или 20 евро на квадрат. Предприемачът уточни, че се говорели за 600 квадрата апартаменти.

Накрая му било сведено, че вече е само на твърдата тарифа - 20 евро. На което той спорил, че такава цена "не е сериозна".

По повод въпроса с явния подтекст дали са у потръгнали нещата, след като е натопил тримата, първо съдията не го допусна, защото няма отношение към днешния разпит. После все пак се съгласи Ваклин да отговори.

От обясненията му стана ясно, че първият строеж от 12 500 квадрата, заради който тройката се запознава и почва "преговорите, към днешна дата вече е получил т. нар. съобщаване от районната администрация (именно това, което Иванчева е бавела 10 месеца) и има разрешително за строж. 

Вторият проект - около 40 000 кв. м - е във фаза виза за проектиране и също е получил прословутото съобщаване от кметство "Младост". 

Има и трети проект, за 8000 кв. м, за който Ваклин не е предприемал още стъпки.

На това адвокатката на Биляна Петрова Ирен Савова отвърна с усмивка:

"Значи той е искал да дава подкупи за нещо, което дори не е започнало."

Биляна Петрова на няколко пъти ядосва съдия Иво Хинов, като например започваше въпросите си към Ваклин с: "В публичното простраство се говори, че...", на което той й спря въпроса. На всеки подобен случай тя твърдеше, че пита, а накрая щяло да се разбере в - заключителните й пледоарии някой ден, какво отношение има това към делото.

Бившата зам.кметица питаше още: сега, като има разрешително за строеж, поел ли е Ваклин ангажимент към общината да построи за своя сметка улиците до обекта си. Отговор: "да, две улици по 60 м". Колко пари ще му струва това - неприет въпрос от съдията, защото няма отношение. Отговор все пак от Ваклин: "не знам колко ще ми струва"... Имал възлагателно писмо от общината за това.

Какви дялови участия е имал в различните фирми в момента, в който дава рушвета. Без отговор от Ваклин - това е публична информация, да идат, да си проверят.

Какви лични възприятия и очаквания е имал, когато се е срещнал с тях двете в сградата на общинската администрация (единствената им среща). Спрян въпрос от съдия Иво Хинов - каков означава за усщанията.

Отговор от Ваклин: "Аз мога да отговоря, но няма да е приятно на вас".

Имаше и наистина неприятни сцени. Например Ваклин отговаря на някакъв въпрос, на което Биляна Петрова коментира:

"Да, добре сте си научил урока...

Съдията: Г-жо Петрова, ще ви отнема думата.

Биляна Петрова: Не бе, питам - всеки път ли, когато ви е поискан подкуп, проявявате активна гражданска позиция...

 За първи път ли сте със СРС?"

 

В изключително нервното заседание приятелите на Иванчева и Петрова подвикваха от залата, подсъдимите задаваха въпроси като "колко пъти сте давали подкуп", които видимо ядосаха съдията, а веднъж дори съдът направи забележка на самия Ваклин да не обижда адвокат Димитър Марковски.

Поводът бе, че предприемачът започна един от отговорите си със: "За разлика от вашата работа, където вие си говорите тука с вашите клиенти, ние спазваме ЗУТ."

А един от най-интересните въпроси на Марковски бе: след като е влязъл при Иванчева и Петрова в кметсвото, накачурен със СРС, защо на тази среща - дори когато са насаме, никъде прездприемачът не споменава за пари. Нали вече е бил подготвен от Петко Дюлгеров, че явно ще се плаща?! На това Ваклин отговори, че е бил инструктиран именно от Дюлгеров - никъде да не споменава пари при срещата. 

Адвокатът отбеляза, че това е странно, след като по делото на места става ясно, че Ваклин се съмнявал да не би самият Дюлгеров да опитва да присвои сумата за себе си - защо не си е направил насрещна засечка дали двете знаят за подкупа?

На това Ваклин каза:

"Срещата беше доста напрегната... Аз бях под СРС, двете лица, с които се срещах, бяха доста груби, така че нивото на стрес беше доста виско - не съм разсъждавал дали трябва да променя подхода или не.

- Добре де, нали целта е била да ги изобличите със СРС, с което вие сте оборудван към момента - казва Марковски.

- Все пак аз не съм професионалист, аз съм обикновен гражданин."

Иначе в съдебното заседание бяха изслушани и над 10 вещи лица, автори на различни експертизи. Стана ясно нещо любопитно - че например навсякъде в показаният става ясно, че Ваклин предава трите пачки - една 50 000 евро и две по10 000, увити в бял лист А4. Такъв лист не е обследван за отпечатъци, за характерното маркиращо светещо вещество и изобщо го няма.