7 ноември 1980 г., унило градче в областта Озарк, Арканзас. В ранния облачен следобед 12-годишният Уил и 10-годишната му сестра Джули излизат да покарат велосипедите си. И повече никой не вижда децата на автомонтьора Том Пърсел. Освен трима младежи, потеглили след тях в стар фолксваген костенурка…

Така започва новият трети сезон на очаквания с голям интерес сериал на НВО „Истински детектив“. Сценарист на всичките осем епизода (със съавтор в два от тях) е създателят на сериала и шоурънър на сезона Ник Пицолато. Той очевидно се е вслушал в критиките към втория сезон. И сега се завръща към мрачния тон, зловещата атмосфера с намеци за сексуално насилие, тайнствени култове и двама изтерзани от жестокостта на живота детективи. Само че мрачният мистицизъм на южняшката готика е заменен със суровата безнадежност на Северозапада – расизъм, нетърпимост, безработица, бедност.

С разследването на изчезването на децата ще се заемат амбициозният черен детектив Уейн Хейс (Махершала Али, носител на „Оскар“ за „Лунна светлина“ и „Златен Глобус“ за „Зелената книга“) и неговият по-непретенциозен колега Роланд Уест (Стивън Дорф). Те ще разпитат момчетата от фолксвагена, заинтригувани от черната тениска с надпис „Блек Сабат“ на един от тях – през 1980 г. в тази част на Америка това се смята за сатанински символ.

Включен е и още един елемент от първия сезон: действието се развива в три времеви периода. Разследването от 1980-а стига до задънена улица, но 10 години по-късно, след откриването на допълнителни улики, делото е възобновено. Точно като детектив Коул (Матю Макконъхи) от първия сезон, през 90-те детектив Хейс ще стои пред маса с включен магнетофон и двама досадни агенти, които търсят несъответствия в показанията му. Той няма проблеми с паметта, но човешката памет има естествената склонност да измества травматичните моменти.

А след още 15 години любопитни кинодокументалисти ще се заровят в мистериозното престъпление от миналото и ще помолят вече побелелия Хейс за интервю. Той с нетърпение ще използва тази възможност: тогава наистина е започнал бавно губи паметта си и за него това интервю е антидот на приближаващата деменция…

Областта Озарк, където се развива действието, тук представена в по-сурова светлина, отколкото в едноименния и също много добър сериал „Озарк“. Детектив Уест е центърът на сериала, около когото се върти всичко и трябва да признаем, че изборът на носителя на „Оскар“ за изпълнението си в „Лунна светлина“ е чудесно попадение. До 71-ата церемония по раздаването на наградите „Еми“ остават цели 8 месеца, но редакторите на най-големият интернет сайт за филми IMDb споделят своите силни убеждения, той ще спечели всичко, за което може да бъде номиниран. Толкова добър е той в новия сезон на „Истинския детектив“.

Машерхала Али (който има шанс да получи и втора статуетка – за филма „Зелената книга“) изгражда забележителен образ – в негово изпълнение детектив Хейс е едновременно жесток и уязвим, ловец и жертва, преследвач и преследван, но безкрайно човечен. Както отбелязват редакторите на IMDb, „това е доста добро постижение в претрупания с клиширани тв ченгета свят на Ник Пицолато“.

Излъчването по HBO на третия сезон на „Истински детектив“ започна на 14 януари, останалите епизоди ще излизат всеки понеделник от 21 ч.

"Площад Славейков"