Еврокомисията вижда увеличен риск от пране на пари заради схемите за продажби на паспорти в България, Кипър и Малта.

Това става ясно от съобщение на Ройтерс.

В доклад, който ще бъде публикуван на 23 януари, Комисията ще предупреди, че схемите в някои страни от ЕС, позволяващи на богати бизнесмени да купуват гражданство или жителство, могат да засилят риска от прането на пари, корупция и укриване на данъци.

Макар тези, които си купуват гражданство и пребиваване в страни от ЕС, да могат да го правят по законни причини, Комисията смята, че схемите представляват „риск от навлизане на организирани престъпни групи извън ЕС в икономиката, прането на парите, корупцията и укриването на данъци“.

България, Кипър и Малта са единствените членки на ЕС, в които действат правителствени схеми за продажба на гражданство. В тези три държами богати чужденци могат да купуват паспорти срещу инвестиции между 1 и 2 милиона евро. Тези документи им дават право на безпрепятствен достъп до повечето страни от ЕС.

Според доклада и в трите страни има пропуски в проверката на произхода на богатството на закупилите гражданство, които биха позволили лесното му идентифициране.

Властите в София, Никозия и Ла Валета също така заобикалят правилата на ЕС, които изискват т.нар. ефективно пребиваване в Съюза преди даването на гражданство.

Според Комисията програмите на страните от ЕС за продажба на право на пребиваване за чужденци крие подобни рискове като схемите за даване на гражданство.

В момента 20 страни от Съюза продават право на пребиваване на чужди граждани. Това става срещу инвестиции, вариращи от по-малко от 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона евро в Люксембург и Словакия.

Докладът на ЕК пставя под съмнение няколко действащи национални схеми в Европа. Португалската програма е подложена на критики заради предоставяне на жителство на чужденци, които прекарват в тази страна едва една седмица в годината. Това е против праилата на ЕС, които изискват „продължителност на пребиваването“. Други страни не изискват дори и това.

Португалия също така не проверява произхода на състоянието и на плащанията на чужденците, получаващи право на пребиваване. Това води до риск от пране на пари.

В доклада се казва още, че Еврокомисията ще създаде експертна група, която да препоръча до края на годината мерки за борба срещу рисковете,до който водят схемите.