Миналата седмица имаше твърде много ликуване сред тълпите извън Камарата на общините, когато стойността на сделката на Тереза Мей се срина до рекордно ниско ниво, пише "Телеграф" тази сутрин и предупреждава:

„И все пак ние вероятно ще трябва да си припомняме този момент в годините пред нас, които ще са пагубни за британската демокрация. С един удар само, мнозинството депутати се оказаха единни в желанието си да парализират единственото добро правителство, с което разполагаме, като направиха така, че "Брекзит" се оказа невъзможна сделка и не могат да я включат в програмата си, а сред по-голяма част от населението създадоха нетърпимо отвращение от процедурите, с които се занимават. От всичко най-важно се оказа, няма значение колко е мъдро и разумно или не, че те настроиха часовника на обратно броене… на път към нов референдум. И сега е твърде възможно и да стигнем отново до него"

В понеделник вечерта премиерът на Великобритания на два пъти се обяви против настояването на своята опозиция за втори референдум за "Брекзит", като категорично обясни, че той би заплашил „социалната сплотеност“ на Великобритания. Терезе Мей настоя център на нейната стратегия да останат преговорите за промяна на ирландския предпазен механизъм, пише "Гардиън", цитиран от "Фокус".

До 29 март, когато Кралството трябва да напусне Европейския съюз, по закон остават 67 дни. В този срок премиерката трябва да убеди депутатите и бизнесгрупите, като им предложи доказателства, че наистина желае да промени курса. В обръщението си към парламентаристите от Камарата на общините премиерът очерта три промени, които са били изтъкнати по време на дискусиите с колегите й в шестте дни след като нейният проект за "Брекзит" беше отхвърлен. Те предвиждат по-консултативен подход към следващата фаза на преговори с Брюксел, като в нея се включат по-активно депутати, бизнесите и профсъюзите, по-категорично обявяване на работническите права и екологичните стандарти, и, трето, нов опит да се обсъдят съмненията на лейбъристите и северноирландските демократи юнионисти за ирландския предпазен механизъм, които след това тя ще дискутира с Брюксел.

Мей обаче пропусна идеята за удължаване на сроковете по Член 50 и преувеличи потенциалните последици от евентуален нов вот за "Брекзит". Нейният говорител обяви, че „няма договореност за доверието между електората и правителството в момента и премиерът е твърдо убеден, че е правителствен дълг да се действа, като се зачита волята на гласоподавателите.” Мей решително отхвърли идеята за ликвидиране на възможността за "Брекзит" без сделка, като заяви категорично, че единственият начин това да се случи е, ако се приеме нейната сделка.