Лично премиерът Бойко Борисов възложил на МВР, а пък главният прокурор Цацаров - на Иван Гешев, проверките срещу ТЕЛК. Така тази сутрин зам. главният прокурор по антикорупцията отговори пред БНТ на въпроса защо сега идва операцията срещу фалшивите удостоверения от ТЕЛК.

Жена с 93% нетрудоспособност - и то зрителна - работи като шивачка, каза обвинителят.

До момента са образувани 4 досъдебни производства и 7 преписки. Проучват се и "десетки" стари случаи за решения на ТЕЛК. При обобщаване на случаи за фалшиви решения се констатираха интересни неща - в Силистра 28% от всички пенсии са инвалидни, каза зам. главният прокурор Иван Гешев в сутрешния блок.

В няколко областни града се провеждат проверки и действия на съответните органи - Разград, Силистра, Перник, Габрово. Там процентът на такива пенсии е най-висок - варира между 18 и 28%. Той каза, че дори без да е изследвал темата, това гарантирано ни прави първенци по заболеваемост в Европа.

Над 200 обяснения и разпита са снети, посочи зам. главният прокурор и определи положението като трагично.

"Ситуацията е, че от тези стотици хора поне 70% не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК, не знаят дали са хоспитализирани, не знаят какви документи трябват. Положението е трагично", продължи той.

Проверките ще продължат в цялата страна, просто сега започнали в регионите, където процентът инвалидни пенсии е най-висок.

"От бюджета се изплащат около 1,700 млрд. лв. за тези пенсии на година. Всяка такава пенсия води към себе си поне още 39 социални придобивки, за които се изплащат още 600 млн.", обяви Гешев.

Допълнително са свързани към тази процедура фиктивни хоспитализации, които вече пък източват здравната каса и там никой не може да каже с колко.

"Според мен едни стотици милиони изтичат в пясъка и те не отиват при хората, които са инвалиди, които имат нужда от тези пари", прибягна Гешев до любимите си аналогии.

 В Силистра установили няколко лица, които направо обикалят махалата и предлагат срещу 600 лв. всеки да получи решение за пенсия по инвалидност.

Зам. главният прокурор отговори и на въпрос: не е ли повод за повишено внимание задържаната група от сирийци, извършвала финансови преводи на близки до терористични организации. Отговори така:

"Вижте, повишено внимание винаги трябва да има предвид тази ситуация, която съществува в Европейския съюз. Не мисля, че нещо налага по-повишено внимание, отколкото е нормалното за тази ситуация, която е обща за всичките ни европейски партньори. Която - сега трябва да си кажем честно - има повишено ниво на заплаха в целия Европейски съюз. Ние сме част от Европейския съюз и не трябва да подценяваме това нещо. Защотоо... (замисля се) защото има опасност. Но службите работят!"

Що се касае за открития в килията на Николай Банев джиесем, с който Гешев се похвали преди време, днес сам той повдигна завесата как службите са го открили. Майката на Банев му пратила СМС "Виж внимателно в буркана с ошав."