Служебното правителство ще обсъди в новосъздадения енергиен борд идеята на синдикатите за цени на тока за бедни и богати.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Васил Щонов в сутрешния блок на БНТ. 

"Има доста подходи и в чужбина, и според индустрията. Дори според вида енергия - хората да могат да си избират дали да купуват скъп ток от ВЕИ или по-евтин от атомна централа. Тези промени в ценообразуването ще бъдат обсъдени в борда и регулаторът ДКЕВР, ако прецени, може да ги въведе, или поне част от тях", посочи Щонов.

По отношение на готвения скок на цената на тока министърът посочи, че това трябва да става плавно, за да има време системата да се подготви. Щонов обаче не пожела да се ангажира с цифри - с колко ще поскъпне електроенергията. Каза само, че правителството има план за поскъпването, който щял да предложи на държавния енергиен регулатор.

По отношение на НЕК и обявените от служебното правителство очаквания за дефицит от близо 4 млрд. лв. в енергетиката в края на годината, министърът сравни държавното търговско дружество със семейството.

"Детето е НЕК. Държавата е семейството. Ако детето влезе в разходи и не може да ги покрие, ще трябва да ги платят майката и бащата", обрисува обстановката Щонов.

В коментар за плановете за строителството на нови ядрени мощности и в частност нов блок на АЕЦ "Козлодуй", министърът посочи: 

""Уестингхаус" е един добър вариант за нова мощност, но България трябва да реши след дълги анализи дали да инвестира 10% от БВП за нова мощност. Служебното правителство няма да взима решение за милиарди долари. Това ще направи следващото редовно правителство".