Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва обеща днес, че всеки служител от силите за сигурност, който е упражнил насилие на протестите миналата седмица, ще бъде наказан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мнангагва заяви това, след като отмени участието си в Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

"Насилието или правонарушенията от страна на нашите сили за сигурност са неприемливи и са предателство към новото Зимбабве", написа той в Туитър."Хаосът и нарушението на субординацията няма да бъдат толерирани. Правонарушенията ще бъдат разследвани. Ако трябва, "ще падат глави", зарече се президентът.

В същото време Мнангагва отбеляза, че и протестиращите са прибягнали до насилие, като са извършвали грабежи и са нападали полицейски участъци.

Протестите избухнаха след като правителството увеличи повече от два пъти цената на горивата. Това беше допълнителен удар върху жителите на Зимбабве, тъй като те вече изпитват трудности заради икономическите проблеми на страната.

Според зимбабвийска правозащитна организация най-малко 12 души са били убити при безредиците.

Насилието обезпокои Мнангагва, който възнамеряваше да използва форума в Давос, за да се опита да привлече инвестиции. В крайна сметка обаче бе принуден да отмени участието си.

Емерсън Мнангагва наследи предишния президент Робърт Мугабе след кризата през 2017 г. Той обеща да съживи съсипаната икономика на страната си.

Въпреки опитите му да представи по-демократичен образ на страната си в чужбина, според много зимбабвийци положението се е влошило при Мнангагва, който десетилетия наред бе "дясната ръка" на Мугабе.

След избухването на протестите зимбабвийското правителство дори спря достъпа до интернет в страната.