Италианският вицепремиер Матео Салвини обвини Франция, че преследва своите енергийни интереси в Либия. Според лидера на популисткото движение "Пет звезди" Париж не е заинтересован от разрешаването на кризата в региона, предаде Ройтерс

Салвини заяви, че Франция се стреми да извлече облаги от Африка, а не да помогне на африканските държави да развият своите икономики. Той посочи за пример Либия, която е обхваната от хаос, откакто през 2011 г. режимът на Муамар Кадафи беше свален при подкрепеното от НАТО въстание.

"Франция не е заинтересована от стабилизиране на обстановката в Либия, вероятно защото има петролни интереси, които са в противоречие с тези на Италия", заяви Салвини."Франция няма никакво основание да се обижда, тъй като отблъсна десетки хиляди мигранти (от френската граница), изоставяйки ги, сякаш са зверове. Няма да приемаме уроци по хуманност от Макрон", добави вицепремиерът в Туитър.

Външното министерство на Франция отказа да отговори директно на обвиненията и вместо това привика посланика на Италия, след като лидерът на "Лига" и италиански вицепремиер Луиджи Ди Майо също обвини Париж в създаването на бедност в Африка и предизвикването на масова миграция към Европа.

Отношенията между традиционно близките съюзници Италия и Франция се обтегнаха, след като италианската крайнодясна партия "Лига" и популисткото движение "Пет звезди" съставиха коалиционно правителство миналата година и взеха на прицел проевропейски настроения президент Макрон.