Лидерът на "Атака" Волен Сидеров даде забележително интервю пред БНР, отличаващо се най-вече с монологичност. В по-голямата част от разговора Сидеров намери за нужно на нахока водещата Снежана Иванова, че не му задава правилните въпроси. Той обясни, че неговото мнение е важно, защото за него са гласували стотици хиляди хора, докато журналистите в БНР са просто назначени. Сидеров намери за нужно да се скара на националните медии за това, че отразяват конгреса на ГЕРБ, вместо да следват важните теми за обществото.

Ето част от интервюто, дадено от Сидеров:

Волен Сидеров:..Цялата власт в България е в ръцете на Министерския съвет, това трябва да е ясно на зрителите, на слушателите, на читателите, на всички, които ни слушат, и на тези, които не ни слушат, защото българите имат нужда от политпросвета. Продължават, когато някой се сети за нещо, продължава да идва в парламента. Самият парламент прилича на чаршия, Капалъ чаршия, вътре не можеш да се разминеш от хора. В Министерския съвет не можеш да влезеш, нали така. Вашият касетофон, диктофон, камера и пр. не може да влезе там. А в парламента кой откъдето се сети - идва да протестира там.

Водеща: Е, все пак ние сме парламентарна република, вие сте избрали тези хора за премиер, министри. 

Волен Сидеров: Ние сме министерска република, това трябва да е ясно.

Водеща: Това само заради Бойко Борисов или по принцип?

Волен Сидеров: Не, не, по принцип, реалната власт е изпълнителната власт. Там се разпределят парите, от там се назначават хората, от там се прави целият апарат и администрацията, която е 600 000 човека. И със семействата си, те са един естествен електорат на управляващите партии. А парламентът, за съжаление, в момента е една представителност, една представителна фигура и най-подлото през всички тези десетилетия, последните, беше, че негодуванието и възмущението на хората беше през медиите, разбира се. През вас, беше насочено към парламента. Депутатите са най-лоши, те са гадове, те са мръсници.

Водеща: Напротив, не е имало такова нещо.

Волен Сидеров: Докато министерства, агенции, чиновници, целият този апарат, който всъщност има достъп до ресурс, до пари, има възможност да прави корупция, абсолютно на тъмно остава, стои отстрани, подсмихва се, чака поредния партиен, поредния министър да си отиде. 

Водеща: Аз мисля, че медиите не работят в пиар отделите на парламента или на парламентарните групи.

Волен Сидеров: Може ли да довърша само, за да не говорим един върху друг, това не е полезно в ефир. Тези чиновници, този апарат, който стои там, някои от тях по 20 години, се подсмихват, когато идват избори, защото казват, а тоя министър сега ще си отиде, а ние сме пак тук и ще продължим да крадем. Това е сериозният проблем за страната ни, а не президентът. 

Водеща: Ще ви репликирам, че медиите не са задължени да правят имиджовия образ на нито една институция, нали. Ние нямаме такъв ангажимент, но изместихме твърде темата.

Волен Сидеров: Но техният обществен дълг е да показват какво става, кой за какво, защото ние сме пряко избрани, аз съм пряко избран от избирателите. Министрите не са пряко избрани, шефовете на агенции не са пряко избрани. Да, президентът е също пряко избран. Затова медиите са длъжни да съобщават какво, какви са нашите позиции.

Водеща: Всеки ден го правим, всеки ден.

Волен Сидеров: Всеки ден, а знаете ли колко стотин пъти съм установявал, че моето изказване в парламента, където съм избран от избиратели - българи, е отрязано, не влиза в емисиите. И започват разправиите с редактори, ама защо ми се месите. Не бе, не ви се меся, само че вашият обществен дълг не е да казвате: депутатите са лоши, те ядат кюфтета. 

Водеща: Значи, не мога да поема ангажимент за другите медии, но за „Хоризонт“ това не е така, защото вие сте участвали многократно.

Волен Сидеров: А да осведомявате какво става. Ето сега например.

Водеща: Сега изместваме малко темата, за която сме ви поканили. И започваме с това, за което вие искате да си говорите. Дайте да сложим ред и съответно аз да ви задавам въпроси и вие да ми отговаряте, ако нямате нищо против това. 

Волен Сидеров: Аз участвам, и също като ваш колега ще ви насоча погледа, понеже говорим за важности, приоритети, какво медиите могат и не могат... Чакайте, а не сте ли длъжни да кажете на българските граждани как работят избраните от тях...

Водеща: Г-н Сидеров, дали ще продължи този разговор в градивен тон, аз да поставям въпросите, а вие съответно да отговаряте?

Волен Сидеров: Ако ме прекъсвате, няма как да продължи.

Водеща: И аз така се надявам, но темите, които…

Волен Сидеров: Ами не ме прекъсвайте като детска учителка, а ме оставете да говоря.

Водеща: Не ви прекъсвам като детска учителка.

Волен Сидеров: След като сте ме поканили тук, ще ме оставите да говоря, защото има какво да чуете.

Водеща: Въпросите ще задавам аз, обаче в този разговор аз съм водеща и съм ви поканила в качеството на лидер на парламентарна група.

Волен Сидеров: Това е стилистиката на следователите – въпросите тук задавам аз.

Водеща: Не, не е в стилистиката. Ами след като смятате, че можете да дойдете…

Волен Сидеров: А не ви е интересно какво ще ви кажа като човек с много голям политически опит и възгледи.

Водеща: Да, интересно ми е, имам свои въпроси и ако ми позволите, ще ги задам. Иначе бих могла да ви оставя да си изговорите монолога.

Волен Сидеров: ... аз ви показвам, аз върша вашата работа.

Водеща: Не, не вършите моята работа, докато…

Волен Сидеров: Показвам, ами това трябваше вие да го изчетете.

Водеща: Не, не можете да ми казвате аз какво трябва да изчета пак.

Волен Сидеров: Но не вие лично, не вие лично – медиите. Имам предвид вие, медиите... темите, които вие като национални медии, Националното радио и Националната телевизия тия дни започвахте своите емисии с изключителната новина, че ГЕРБ имат партиен форум. Това, знаете ли, върна ме към 13-ия конгрес на БКП, защото аз съм свидетел, тогава построиха НДК между другото и направиха „Витошка“, ремонтираха я. И онзи ден това, което гледах в НДК – построена от комунизма, от лошите комунисти, ме върна към 13-ия конгрес на БКП. Само че искам да направя една лека забележка към ГЕРБ, ако искат да приличат на БКП, то нека да върнат цената на тока, водата и парното такива, каквито бяха тогава – по 70 стотинки и 1,20.

Водеща: Защо се опитвате да редите емисиите на колегите-журналисти, каква е целта на това?

Волен Сидеров: А защо не? Нямам ли право като колега-журналист? Много от шефовете на сегашните медии са чиракували при мен занаята журналистика.

Водеща: Носталгия усещам.

Волен Сидеров: Имам право да го кажа. Не, имам просто правото да го кажа.

Водеща: Направо като заяждане изглежда този разговор, дали можем да го продължим по същество, или ще продължим така?

Волен Сидеров: Нима смятате, че това, което говорихме досега, не е по същество?

Водеща: Ами не отговорихте на въпросите ми.

Волен Сидеров: Аз отговарям на въпросите, които са важни за българските слушатели, вашите слушатели.

Водеща: Тоест вие сте дошли с намерението да си говорите каквото си решите?

Волен Сидеров: Точно това обяснявам, опитвам се да ви обясня ясно, че дневният ред на обществото ни не е дневният ред на медиите, особено на националните.

Водеща: Това е вашето лично мнение, така че дали бихме продължили по същество?

Волен Сидеров: Но моето лично мнение се базира на богат опит и на обществено признание, тъй като …

Водеща: За трусовете във вашата коалиция, защо не се явявате на заседанията на съвета?

Волен Сидеров: Моето лично мнение е било одобрявано, подкрепяно от стотици хиляди българи през годините, докато примерно вашето лично мнение - не. Вие сте назначен човек, работите тук.

Водеща: Аз ви питам за заседанията на коалицията, имате ли конфликт там и защо не се явявате?

Волен Сидеров: Задавате въпроси, аз обаче съм обществено обвързан. И когато през 2005 г. направих партия АТАКА, то беше защото стотици хиляди хора го поискаха – те казаха: Направи партия, за да може твоите идеи да бъдат следвани от нас. И аз отговорих на тяхното искане. Затова сега отговарям на техните въпроси. Дневният ред на обществото, а не дневният ред на Българско национално радио…

Водеща: А дали ще ви се доверят отново?

Волен Сидеров: Което се финансира от бюджета, републиканския, с… милиона лева, колко годишно…

Водеща: Смятате ли, че по този начин ще имате повече привърженици и ще спечелите за изборите, които следват – и за местните, и за евроизборите?

Волен Сидеров: И въпреки това, въпреки огромния си бюджет Българска национална телевизия с огромния си бюджет от 90 милиона и радиото с 45 милиона се разминават с дневния ред на обществото. Защо така? Това не е ли тема? Не ви ли кара да се замислите, вие сте хора, които…

Водеща: Това е вашето мнение. Аз не смятам, че „Хоризонт“… и няма смисъл да влизаме в този разговор.

Волен Сидеров: Моето мнение е основателно и това, което казвам, е тревожно